Kedilerin Duygularını Nasıl Anlarız?


Kedilerin Duygularını Nasıl Anlarız?
Kedi davranışları, kedilerin kendi içlerinde hissettiklerinden ortaya çıkar. Kedi duygularının varlığına inanmak, davranışlarının altında yatan nedenleri anlamamızı sağlar.

Bilim adamları, son zamanlarda bir hayvanın duygularını tanımlamanın onların davranışlarını da anlamaya yardımcı olduğu konusunda görüş birliği içerisindeler.

  • Kedilerinizin Duygularını Anlamak

Bir kedi sahibi olarak, sevimli arkadaşınızın beden dilinden çeşitli ruh hallerini, yüz ifadelerini, çıkardığı sesleri ve hareket şekillerini tanıyarak onu çok daha iyi anlamanız mümkündür. Bizler içgüdüsel olarak, kedimizin heyecanlı, mutlu, üzgün, sinirli ya da endişeli olup olmadığını anlayabiliriz.

Ancak, duygular, davranışsal uzmanların sıcak tartışma konuları arasında yer almıştır. Çünkü duyguları duyguların miktarını belirlemek ya da ölçmek imkânsıza yakındır.

  • Bu Duygular Nelerdir?

Duygular, kedilere bir olay veya durum karşısında hareket etme dürtüsü verir. Örneğin, korku içeren olumsuz duygu, bir kedinin koşup saklanmasına sebebiyet verebilir. Ya da mutluluğun pozitif duygusuyla bir kedi, ebeveyninden şefkat görmek için kucağına atlayarak kendini sevdirebilir.

Duygular, pozitif ve negatif olarak iki kategoride incelenir. Bu duyguları, bazen bir tarafı yükselen; bazense diğer tarafı yükselen bir teraziye benzetebilirsiniz. Mesela, kedinizin bir şeylerden keyif alması, sevinç ve esriklik duygularını artırabilir. Kedinizin hayal kırıklığına uğraması ise, kızgınlık ve öfkeyi artırabilir.

Davranış sorunları olan kediler genellikle duygularını aşırı gösteren kedilerdir.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, kediler de dâhil olmak üzere tüm memelilerin 7 temel duygusal sistemine sahip olduklarını göstermiştir. Bu 7 temel duygu, duyular yoluyla beyinlerine giden bilgilere tepki vermelerini sağlar. Aynı zamanda bu duygular, yemek için arayışa girme sistemi, tehlikeli olabilecek, alışık olmadıkları bir durumda devreye giren korku sistemi, oyun sistemi, yavru büyütmek için bakım sisteminden oluşur.

Günler geçtikçe gelişmiş insan beyninin alanlarının da gelişmesi, duygusal yeteneklerin, sevgi, utanç, hor görme, endişe gibi daha ayrıntılı duygular ile artmasına sebep olur. Bu tarz ‘yüksek duyguları’ kedilerle ilişkilendiremesek de; mutluluk, mutsuzluk, kızgınlık ve korku gibi daha temel duyguları tıpkı bizler gibi yaşarlar.

  • Duygusal Problemler

Kedilerin duyguları olduğu bilinciyle, hayvan davranışçılar, saldırganlık, aşırı derecede tüyleri temizleme ve sinirlilik gibi ekstrem davranış problemlerinin nedenlerini daha net bir şekilde saptayabiliyorlar.

Aynı zamanda sizlerin de kedinizin doğrudan gösterdiği duygusal tepkileri dikkate almanız son derece önemlidir. Sahipleri kedilerine karşı, sevgi, mutluluk hatta hayal kırıklığı hissedebilir. Eğer kedinizin negatif duyguları, pozitif duygularına ağır basıyorsa, bir hayvan davranış bilimcisinden yardım almak çok önemlidir.

Hayvan davranış bilimcisi, Dr. Jo Righetti der ki: “kedi sahipleri bana hap şunu söyler; kedimizin ne zaman kızgın olduğunu, sinirlendiğini kolaylıkla anlayabiliyoruz. Ama ne zaman mutlu olduklarından emin değiliz. Kedilerini nasıl daha mutlu edeceklerini merak ediyorlar.”

Kedi davranışları, bir nevi olumlu ya da olumsuz duygularının sonucunda oluşur. Aksi davranması, canının bir şeye sıkıldığını ifade eder. Tıpkı bizlerde olduğu gibi… Bu noktada bizim payımıza düşen, iyi bir gözlemci olmaktır. Kedinizi gözlemleyin ve puzzle parçaları gibi davranış şekillerini birleştirdiğinizde nasıl hissettiğini öğrenebilirsiniz.

 

Yorumlar 1

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kedilerin Duygularını Nasıl Anlarız?

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF