Kediler Neden Çok Miyavlar?


Kediniz normalden fazla miyavlıyorsa; bir sorun var demektir!

Kedi sahiplerinin hemen hemen hepsini ilgilendiren bir konu olan uzun miyavlamaların sebeplerini bu yazımızda irdeleyeceğiz. Hepinizin bildiği gibi kediler miyavlama eylemini sadece insanlarla iletişim kurmak için gerçekleştirirler. Kedilerin kendi aralarında kullandıkları onlara özel bir dil vardır ve yavru kediler hariç hiçbir zaman birbirleriyle iletişim kurmak için miyavlamazlar. Dolayısıyla kedilerin miyavlama nedenlerini iyi bir şekilde anlarsak, kedilerimizin bize ne anlatmak istediklerini de rahatlıkla anlayabiliriz. Evet, kedi miyavlaması gayet doğal bir iletişim yoludur. Fakat miyavlama süreleri ve çeşitleri bizlere anlatmak istediklerini de çeşitlendirmektedir. Onların bizlerle yani sahipleriyle iletişim kurma şekilleri bizler için önemlidir ve mama, oyun ya da sevgi gibi temel ihtiyaçlarını anlamamıza yardımcı olur. Miyavlamaları her zamankinin üstüne çıkıyorsa eğer; bilin ki kediniz ısrarla size bir şey anlatmaya çalışıyor.

Kediler sebepsiz yere miyavlayabilecekleri gibi, bunu bir sebepten dolayı da yapabilirler. Kedilerin türlerine ve yaşlarına göre de miyavlama alışkanlıkları, nedenleri değişkenlik gösterir. Örnek verecek olursak; yavru kediler, acıktıklarında, korktuklarında ya da üşüdüklerinde annelerini yanlarına çağırmak için genelde miyavlarlar. Siyam gibi bazı kedi türleri de konuşmayı bir hobi edinmiş edasıyla miyavlamayı birazcık abartabilirler. Bu biraz da kedinizin karakteriyle alakalıdır. Bazen ise miyavlamanın m’sini bilmeyen yavru ya da kedilere rastlayabiliyoruz. Bunun en önemli sebebi ise muhtemelen anneleriyle hiç birlikte vakit geçirmemiş olmalarıdır. Çünkü tüm canlıların doğasında olduğu gibi kediler doğdukları andan itibaren annelerini taklit etmeye çalışırlar ve miyavlamayı da bu sayede öğrenirler. Dolayısıyla annesinden ayrı büyümüş kediler genellikle nasıl miyavlayacağını bilmezler.

Kedilerin aşırı miyavlamasının 3 temel sebebi;

  • Hastalık
Kediler Neden Çok Miyavlar?
Uzun ve acı acı miyavlamalar, bir hastalığın habercisi olabilir!

Bu maddeye birinci sıraya koymamızın sebebi, kedinizin ciddi derecede miyavlaması size garip ve acı acı geliyorsa, onu veterinere götürmenizde fayda vardır. Kedilerde yaşanılan birçok ciddi hastalık bu şekilde ortaya çıkar. Nasıl bebekler canlarının yandığını ya da hasta olduklarını sadece ağlayarak ifade edebiliyorlarsa; kedilerde de aynı durum geçerlidir. Acı acı miyavladığını düşündüğünüz kedinizin canı yanıyor ve kendini herhangi bir şeyden dolayı hasta hissediyordur. Yaşlı kediler, genellikle günlerinin çoğu zamanını uyuyarak ve sessiz sakin geçirirler. Eğer yaşlı kedinizde bir anormallik seziyor ve miyavlamasında aşırılık görüyorsanız; tiroit ya da karaciğer hastalıklarından mustarip olabilir.

  • Dikkat Çekme Arzusu
Kediler Neden Çok Miyavlar?
Kediler, yalnız kalmaktan nefret ederler!

Kedilerin normalden fazla miyavlamalarının baş sebeplerinden biri de sizin dikkatinizi çekme arzusunda olmalarıdır. O an tek amacı sesini size duyurabilmek ve onunla vakit geçirmenizi sağlamaktır. Kedilerin yalnızlığı sevdiğine dair bir rivayet olsa bile; kediler yalnız kalmaktan nefret ederler. Oyun oynayabileceği bir partner, sevgi ve mama kedilerin adeta üç temel ihtiyacıdır. Dolayısıyla can sıkıntısı olan, yalnız oynamaktan bunalmış ya da biraz okşanmak, sevilmek isteyen kediniz size sesini duyurabilmek için miyavlar. Siz onun sesini duyduğunuz ve yüz yüze geldiğiniz an muhtemelen biraz masum biraz da yaramaz bir gülüş suratlarında belirir.

  • Mama, Su ve Tuvalet Kabı
Kediler Neden Çok Miyavlar?
Kedinizin Mama Saatini Geciktirmeyin!

Az önce de bahsettiğim gibi, kedilerin ve tüm canlıların temel ihtiyacı yemektir. Kedinizin mama saatini geciktirdiğinizde ve kediniz bunu farkettiği anda yanınıza hemen gelip miyavlamaya başlar. Tek derdi o an aç olduğunu anlatabilmektir. Bunun alışkanlık haline gelmemesi adına mama saatini çok geciktirmediğiniz sürece susmalarını bekleyip, mamalarını öyle verebilirsiniz. Bir diğer etken de tuvalet kaplarıdır. Kediler titiz hayvanlardır. Dolayısıyla tuvalet kapları bir hafta ve üstü sürelerde değiştirmezseniz kediniz muhtemelen evin başka yerlerini tuvaletini yapacaktır. Kedinizin sağlığı açısından da tuvalet kabının düzenli olarak değiştirmeniz ve her değişimde kabı fırçalamanız çok önemlidir.

Kediler Neden Çok Miyavlar?
Kediler Çok Titiz Hayvanlardır!

 

 

 

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kediler Neden Çok Miyavlar?

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF