Kediler Neden Mutsuz Olur?


Kediler Neden Mutsuz Olur?
Mutsuz kediler hal ve hareketlerinden kendilerini ele verirler.

Daha önceki yazılarımızda kedilerin daha çok oyuncu yönlerinden bahsetmiştik. Tıpkı insanlardaki gibi kedilerin de psikolojilerinin çok basit şeylerden etkilenebildiğine ve bu ekiyi nasıl görebileceğimize değineceğimiz bu yazımız, kedilerin neden mutsuz oldukları ve mutsuz olduklarını nasıl anlayabileceğinizle ilgili size ipuçları verecektir. Oyuncağını kaybetme, sahibinden bir süreliğine ayrı kalma, evde beslediğiniz bir diğer evcil hayvanıız olan kuşunuzun vefatı gibi pek çok olay, minik dostlarımızı sandığınızdan çok daha fazla etkileyebilir. Onlar için her ne kadar en iyisini yapmaya çalışsak da psikolojileri hakkında çoğu zaman pek fikir sahibi olamıyoruz.

Bu yazımız, kedinize daha içsel bir yaklaşımda bulunarak, mutsuzluğunu gidermeye yönelik çözümler üretmenize yardımcı olacaktır. Hepinizin bildiği gibi kedilerin küsme adetleri meşhurdur. Özellikle bir süreliğine tatile çıkan ya da bir günlüğüne bile olsa ayrı kaldıkları sahiplerine küs oldukları için yanaşmazlar. Ya da pek çoğumuz kedimizin mama saatini geciktirdiğimizde mutsuzluk belirtisine şahit olmuşuzdur. Onunla her zamankinden daha az ilgilendiğimiz ya da onu umursamadığımız zamanlardan kediniz etkilenerek mutsuz bir modda kendini bulur.

Peki, kedinizin mutsuz olduğunu nasıl anlarsınız?

  1. Temizlenmeyi Bırakma

Kediler sudan pek haz etmeyen, kendi kendilerini günün belli saatlerinde yalayarak temizleyen canlılardır. Bunu öğretilmiş bir şey olarak yapmazlar; aksine doğalarında vardır. Çok esnek omuriliğine sahip olmalar enseleri hariç her yerlerini yalayarak temizlemelerine olanak verir. Psikolojik olarak herhangi birşeyden etkilenmiş ya da kendisiyle alakalı bir sorun hisseden kediniz mutsuzdur ve muhtemelen yalanmayı bırakacaktır.

  1. Daha Az Oyun Oynama

Bildiğiniz gibi kedilerin vazgeçilmezi, dört gözle bekledikleri oyun saatleri, özellikle de sizinle oyun oynama iseklerinde bir azalış gözlemlerseniz kedinizin muhtemelen psikolojik bir sorunu vardır. Artık oyun oynamaktan keyif almayan kediniz kendini mutsuz hissediyordur ve oyun oynamaktan ziyade uyumayı tercih eder.

  1. Daha Az Yemek Yeme

Herhangi birşeyden rahatsızlık duyan ve mutsuz olan kedinizin yemek yemesi azalır. Daha çok hareketsiz kalmayı tercih ederler ve yemek yeme ihtiyacı duymazlar. Böyle bir şey gözlemlediğiniz zaman bir hastalığını belirtisi de olabilir. Ama genellikle korktuklarında veya mutsuz olduklarında böyle davranırlar. Küçüklüğünden beri alıştırdığınız mama saatinde mama kabına yönelmiyorsa ya da mama koyarken başınıza gelmiyorsa bilin ki bir sorun vardır.

  1. Uyku Düzeni

Her canlının hayatı bir düzen içerisidedir. Kedilerin ortalama olarak 16 saat uyku 4 saat temizlenme ve 4 saat de oyun oynama olarak günlük düzenleri vardır. 16 saatlik uyku süresinin bariz azalış veya artışları olduğunda kedinizin mutsuz olduğunuzu anlayabilirsiniz. Bu uyku azalışı veya artışının yanı sıra kediniz uyumak için sürekli sizin yakınınızı tercih etmesi kendini güvende ve huzurlu hissetmek istediği içindir.

  1. Saklanma

Oyun saatlerinin azaldığı kediniz daha dar, karanlık ve korunaklı yerlere saklanma ihtiyacı duyarlar. Kendileriyle baş başa kalma istekleri, onları bunu yapmaya iter. Böyle bir durumda kedinizi bulunduğu yerden çıkartmak yerine kendi haline bırakmanız tavsiye edilir. Elbet kendini daha iyi hissettiğinde sizin yanınıza gelecek ve oyun oynamak isteyecektir. Ama o mutsuz anında nasıl davranmak istiyorsa öyle davranmasına izin verin.

  1. Sırnaşma

Kediniz normalde çok sırnaşık bir kedi değilse ama bu aralar sizin yanınızdan ayrılmadığını ve sürekli kendini size sevdirmek istediğini gözlemliyorsanız eğer, bilin ki kediniz en güvendiği kişi tarafından korunmak, sevilmek yani bir bakıma mutsuzluğunu gidermek istiyordur. Aslında bunu en çok da veterinerlerde gözlemlersiniz. Veterinere götürdüğünüz kediniz kendisini mutsuz ve korkmuş hissediyordur. Dolayısıyla orada kucağınıza aldığınız zaman sizi bırakmak istemez ve tüm var gücüyle size yapışır.

  1. Koku Salma

Mutsuz kediler, kendi kokularını kullanarak mutsuzluklarını gidermeye çalışırlar. Tuvaletlerini kutularına yapmayı bırakabilir; aynı zamanda yatağınız, sevdiği bir insanın kıyafetleri üzerine, ya da evdeki vefat eden diğer evcil hayvanınızın yerine gibi sizin için özel ve önemli bölgelere idrarlarını yapabilirler.

  1. Tırmalama

Tırmalama kedinizin tırnaklarını törpülemek için yapığı bir şey olsa da; mutsuz kediler bunu çok sık uygularlar. Tırmalama onlar için stres alıcı bir eylemdir.

Yorumlar 3

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. kedilerin neden mutsuz olduğunu merak etmek için geldim fakat kedimin mutsuz olduğunu nasıl anlarım kanısına vardim yanlış başlık altında okudum o kadar

  2. Yazıdaki kediyi ararken yaziyi okudum . Bu resmi kullanan bay x . Umarım sen hiç mutsuz olmazsın

Kediler Neden Mutsuz Olur?

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF