Kedili Kadın Olmak: Delilikten Çılgınlığa

Kedili kadın derken; sanki kötü bir şeyden bahsedecekmişiz gibi geliyor değil mi? Eski zamanlardaki gibi evinde onlarca kedi olan yaşlı teyzeler mesela. Fakat çağımızın yeni çılgın kadınları bu tür stereotipleri kırdı ve “kedili kadın” nasıl olunur herkese gösterdi.


Kedili kadın derken; sanki kötü bir şeyden bahsedecekmişiz gibi geliyor değil mi? Eski zamanlardaki gibi evinde onlarca kedi olan yaşlı teyzeler mesela. Fakat çağımızın yeni çılgın kadınları bu tür stereotipleri kırdı ve “kedili kadın” nasıl olunur herkese gösterdi.

Birisi size kedili kadın deseydi nasıl hissederdiniz? Büyük ihtimalle gülerdiniz, içinizden bir gurur dalgası geçip göğsünüzü kabartırdı. Nasıl olsa, kediler modamızın çılgınlığı. İnternetin her köşesine şeker kedili fotoğralar ve videolar hakim olurken, Taylor Swift ya da Katy Perry kedilerle pozlar verirken sizin de bir kediniz olmasın mı

Kedili kadının tarihine bir bakalım

Yıllar boyu ’deli kedili kadın’ ya da kısacası ’kedili kadın’ terimi kadınlar ve kediler ile dalga geçmek için kullanılan bir terimdi. Bu taş devrinden kalan düşünceyi kırmak için Clea Simon ’Feline Mystique: On the Mysterious Connection Between Women and Cats’ kitabında da kedili kadın terimini kocasız, tek başına yaşayan, yaşça biraz daha büyük olan bir karakteri tarif eder. Bu stereotipin yazılı kanıtını 1800’lü yıllardan bulabiliriz. Türkiye’de yayınlanmamış olan Old Dame Trot and Her Comical Cat komik serisi, sırtında hep kedilerle dolaşan, yaşlı ve kambur bir kadının hikayesiydi. Simon, insanların bu güzel hayvanlardan tarih boyunca neden hep kadınlarla birlikteyken bahsettiklerini şöyle açıkladı: ’Kediler evcilleştikleri zaman, insanlar onları kemirgenleri evden uzak tuttukları için evlerine aldılar. Kediler ise, ev ortamında çalışan insanlara, yani kadınlara bağlandılar.’

Bu kadar olumsuzluk nereden geliyor?

Kedili kadının negatif anlamı cadı dönemi ile bağlı olabilir. Hristiyan Avrupa’da bu zararlı kadın karakterlerinin yanında hep bir kedi de görebiliriz. Jeanette Loakman, 2009’da çekilen Cat Ladies belgeseli yönetmeninin konu ile ilgili düşüncesi şu şekildedir; ’Kediler, güzel bir kadın gibi, mesafe koruyan ve çekingen karaktere sahipler. Bağımsızlar, fakat çekici ve seksiler. Aynı zamanda standart beklentilere uymayan kadınlar için bir kedi gibi kolayca atılabilir.’

17.yüzyıla geri gidersek, kadınlar, kazanların içinde birayı mayalarken uzun ’cadı’ şapkalar giyiyorlardı. Pazardayken bu  yüksek şapkalar dikkat çekerdi. Kadınların etrafında ise mutfağın her köşesinde kediler  dolaşırdı. Mutfakta değişik içkileri ve şifaları pişiren kadınlar ve kedileri batıl inanışın kurbanı oldular. Massachusetts’te cadı olarak ilan edilen kadınların yanı sıra kedileri de astılar ya da yaktılar.

Old Dame komik hikayelerindeki gibi, modern kültürümüzde de deli kedili kadınlara örnek bulabiliriz. Kate Benjamin, Haspanther web sitesinde Simpsons’taki kedili kadın Dr. Eleanor Abernathy’yi ve 1970’lerde popüler olan Boz Bahçeler’in tuhaf ve dramatik öykülerini örnek olarak alır.

Dr. Eleanor Abernathy

Bugünün harika kedili kadınları

Sosyal medyada kedileri ile poz veren yıldızların sayısı artıkça, insanların kedili kadınlara olan bakışı da değişmeye başladı. Mesela Taylor Swift ve Katy Perry’nin meşhur kedili görüntülerinden daha önce de bahsettik. Bunların yanı sıra hip indie müzisyen Bethany Cosentino ve Shura da ’çılgın kedili kadınların bayrak taşıyıcıları’ olarak binlerce ve milyonlarca kedi çılgını tarafından takip edilirler. Büyük çaplı CatCon, Internet Cat Video Festivali ya da Cat Art Show’dan bahsetmemize gerek yok bile. Bu internet ortamları bütün kedi çılgınlarının olmazsa olmazıdır.

Bethany Cosentino

En önemlisi ise, eski zamanların mental sorunları ile boğuşan kedili kadın karakterleri artık pençelerini çıkartıp hayvan koruma ve sahiplenme derneklerinin ve programların bayrak taşıyıcıları oldular. Yani evet, hepimiz bu muhteşem hayvanlar için çıldırıyoruz, onları biz evcilleştirdik, sorumluluk da bizim. Ve inanın, birkaç kediye sahip olmaktan delirmeyeceksiniz. Çılgın kedili kadın olmak ise harika.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kedili Kadın Olmak: Delilikten Çılgınlığa

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF