Petlerimizin İçindeki Sessiz Düşman Parazitler!

Sadece bunu okuyunca bile, her tarafınızda küçük canavarların hareket ettiğini hissetmeye başladıysanız, petinizin gerçekten neler hissediyordur?


Sadece bunu okuyunca bile, her tarafınızda küçük canavarların hareket ettiğini hissetmeye başladıysanız, petinizin gerçekten neler hissediyordur?

Ailenizin en az bir tüylü üyesi de varken, herhalde onların sağlığına da en az kendinizinki kadar önem veriyorsunuzdur. Petinizin gözle görülebilen hiç bir sorunu yokken, tamamen sağlıklı olduğundan gerçekten emin olabilir misiniz? Maalesef kediler ve köpekler sık sık, hiç bir hastalık belirtisi göstermeden parazit taşıyabilir. Bu, parazitlerin evcil dostunuza zarar vermedikleri anlamına gelmez tabi. Hatta, işin zor kısmı, her parazit farklı farklı hastalıklara ve semptomlara neden olur.

Bu kadarı yetmez gibi bir de ailenizin diğer üyelerini de tehdit ederlerse, parazitler ne kadar hoşunuza gitmesede, okumanız ve anlamanız gereken önemli bir konudur.

Parazitleri Tanıyalım

Tüylü patilerimizden daha minnoş bir şey olabilir mi? Elbette var, mesela sindirim sistemlerinde yaşayan minnacık parazitler;

Yuvarlak solucanlar

Kısa bir spagettiye benzerler. Gelişmiş bireyler petlerin bağırsaklarında yaşayıp, buradan emilmesi gereken bütün besin maddelerini tüketiyorlar. Kısacası, petinizin karnı doysa bile, parazitler yüzünden sanki hiç birşey yememiş gibi olur.

Tenyalar

Bu prazitler de bağırsaklarda yaşıyorlar. Yassı ve segmentli vücut yapısına sahipler. Vücutlarının en sonunda bulunan segmentleri bırakıp çoğalıyorlar. Petinizin arkasında beyaz, salatalık çekirdeğine benzeyen hareketli küçük şeyler görürseniz, içerde daha büyüklerinin olduğunu anlayabilirsiniz. Hemen veteriner hekiminize başvurun!

 

Trişinler

Bu 1-2 mm’lik papazitler ince bağırsaklarında birer minik vampir olarak yaşar. Kansızlığa ve aşırı halsizliğe neden oldukları zaman o minnacık yaratıklar kocaman problemlere yol açabilir.

Nasıl Fark Edebiliriz?

Petlerimiz, günlük hayatlarının her anında parazitleri alabilir. Dediğimiz gibi, ilk zamanlarda fark etmezseniz bile, dikkatli sahipler sorun büyüdükçe patilerinde birkaç değişiklik farkedebilir. Bunlara örnek olarak; toto kaşıması (oturup totolarını yerde çekerler), halsizlik, sağlıksız tüy, iştahsızlık. Şanslıysak, petlerin kusmuğunda ve kakalarında birkaç küçük canavar da görebiliriz. Yavrularda ise duba gibi şişmiş göbişler genellikle parazitlerin göstergesidir.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Petlerimizin İçindeki Sessiz Düşman Parazitler!

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF