Kedilerde En Sık Görülen Hastalıklar


Kedilerde En Sık Görülen Hastalıklar
Kedi hastalıklarında erken teşhis çok önemlidir!

Kedi bakımında şüphesiz ki en elzem konuların başında kedi hastalıkları gelir. Evcil dostlarımızın sağlığını kontrol altında tutabilmek, gösterdikleri belirtilerle hasta olabileceklerini anlayıp veterinerlerine götürmemiz çok önemlidir. Bugünkü yazımız kedilerde en yaygın görülen hastalıklar ve bunların belirtileri olacaktır. Hastalığın her türlüsünde erken teşhis çok büyük önem taşır. Zaman zaman hal ve hareketlerini, mama yeme miktarlarını, hareketlerindeki azalmaları gözlemleyerek çok tehlikeli bir hastalığın bile önüne geçebilirsiniz.

  • Kedi Nezlesi

Kedi nezlesi, FVR virüsünün yol açtığı bir hastalıktır. Sıklıkla birden çok kedinin bir arada bulunduğu ortamlarda gözlenir ve ciddi derecede çabuk yayılır, bulaşıcıdır. Kedinizin nezle olup olmadığını birkaç belirtiyle anlayabilir ve veterinerinize başvurabilirsiniz. Bu belirtiler; burun akıntısı, öksürme ve hapşırma, vücut sıcaklığının yükselmesi ve iştah kesilmesidir. Bu gibi bir durumda veterinerinizin size önerdiği antibiyotik ilacı kullanarak üstesinden gelebilirsiniz.

  • İdrar Yolu Enfeksiyonu

İstatistiğe ve anatomik yapıya göre değerlendirecek olursak, idrar yolu enfeksiyonu dişilere nazaran erkek kedilerde daha sık görülür. İdrar yolları enfeksiyonu, kedilerde görülen en sık hastalıklardan biridir. En yaygın görülen belirtileri; çiş yapmada zorlanma, çiş yapmama veya çişini kutusunun dışında bir yere yapmalarıdır. Kedinizin tuvaletini yaparken miyavlama tarzı sesler duyuyorsanız mutlaka veterinerinize götürmenizde fayda vardır.

  • Mide Hastalıkları (Gastrit, Reflü – Mide Yanması)

Mide hastalıklarının birden çok sebebi olabilir. Bazen bir virüs, yanlışlıkla yutulan şeyler ya da kedinize pek uygun olmayan, alerjik etkisi yaratan, hazmetmesinde sorun yaratan mamalar bile olabilir. Birçok evcil kedi sahibinin karşılaştığı en sık sorunlardan biri, sürekli kuru mama verdikleri kedilerine ev yemeği ya da küçük parça herhangi başka bir yemek vermeleri sonucu kedileri istifra eder. Bu normal bir durumdur. Fakat kediniz kendi mamasını yedikten hemen sonra ya ilerleyen saatlerde kusarsa ve bu tekrarlarsa muhtemelen midesiyle alakalı bir sorun vardır. Kedilerde görülen mide hastalıklarının tedavileri arasında genellikle daha hafifletici yemekler, mamaların verilmesi ve düzenle beslenme vardır.

  • Böbrek Hastalığı (Kronik Böbrek Yetmezliği)

Kedilerde çok sık görülen hastalıklardan bir diğeri de kronik böbrek yetmezliğidir. Halsizlik, idrara çok az çıkma ya da çıkmama ve halsizliktir. Bu tür şeyler gözlemlediğiniz anda veterinerinize giderek, kedinizin tedavisine hemen başlanılması tavsiye edilir. Çünkü geç kalınmış tedavilerin olumlu yanıt verme olasılığı da düşer. Kronik böbrek yetmezliğinde, böbrekler işlevini tam olarak göremediği için kan içerisinde tehlikeli toksin maddeler görülebilir. Kedinizin idrarında da fazla miktarda yaşanan aminoasit kaybı, protein ihtiyacının artmasına yol açar. Bu nedenle bir yandan kedinizin tedavisine devam ederken bir yandan da gereksinimi olan besin maddeleriyle dengeli mamalar vermeli ve beslenmesini düzenlemelisiniz. Bu sayede böbreklere çok iş yükü verilmemiş olur.

  • Apse

Kedilerde apse görülmesi yine sık yaşanılan hastalıklardan bir diğeridir. Apsenin sözlük anlamından da anlaşılabileceği gibi; iltihap dolu şişliğe geç kalınmadan müdahale edilmesi gerekir. Genelde başka bir kedi tarafından uğradıkları ısırıklar yüzünden meydana gelir. Apseli bölgeyi, acı, şişme, kızarıklık ve sıcaklığın artması gibi belirtilerden belirleyebilir ve veterinerinize götürerek tedavisini gerçekleştirebilirsiniz.

  • Diyabet

Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği ve kedilerin çok sık maruz kaldığı hastalık olan diyabet, kandaki glukozun kronik bir şekilde artmasına sebep olan bir hastalıktır. İnsülinin az olması ya da kan hücrelerinin var olan insülin hücrelerini görmezden gelmesi diyabete yol açan sebeplerden biridir. Sadece çok kilolu kedilerde görülür rivayeti tamamen yanlıştır. Evet, tıpkı bizdeki gibi kedilerde kilo artışı diyabet riskini artırır fakat normal kilosunda olan kedilerde de diyabet hastalığına rastlanabilir. En sık görülen belirtileri; su tüketimlerindeki artış, özellikle gece fazla su içmek ve halsizliktir.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kedilerde En Sık Görülen Hastalıklar

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF