Kediler ve Müzik


Birçoğumuz internette gezinen fenomen kedilerin videolarına şahit oluyoruz. Gitar çalan sahiplerine eşlik eden, müziğin ritmine kendini kaptırmış kediler görüyoruz ve hatta bir kısmımız photoshop olduğunu düşünüyoruz. Ama gerçek şu ki; o videoların hepsi gerçek ve kediler ile müzik arasında sıkı bir bağlantı vardır. Bu demek değildir ki; bütün kedilerden müzikten hoşlanır. Ama kedinizin bu yönünü keşfetmenizde iş size düşüyor. Kediniz hırçın ve çoğu zaman sinirliyse, müzikle onu tedavi edebileceğinizi biliyor muydunuz? Müzik, onlar için bir terapi vazifesi görür.Kediler ve Müzik Kediler tıpkı diğer evcil hayvanlar gibi hatta bizler gibi yüksek sesten pek haz etmezler. Yüksek sesli ortamlardan hep uzaklaşmaya çalışırlar. Müzik ve kediniz arasında bir bağlantı kurmak istiyorsanız; enstrümanınızın veya radyonuzun sesini biraz kısmanızda fayda var. Kedilerin sevebileceği tarzda müzikleri ona kısık sesle dinletirseniz eğer, kedinizde gevşeme, rahatlama, sakinleşme ve uyku hallerini gözlemlemeniz mümkündür.

Hatta sırf evcil kedi ve köpeklere özel şarkılar besteleyerek bir CD haline getiren ünlü besteci ve müzisyen Janet Marlow yaptığı işle büyük ilgi görmüştür. Kedilerin duyma hisleri bizlerden çok farklıdır ve bizlerin duyamayacağı sesleri duyarlar. İlk olarak bunu göz önünde bulundurarak şarkılarını besteleyen Janet Marlow, sadece kedi ve köpeklerin duyabileceği hassas tınılar ve ses volümleriyle çalışmalarını sürdürmüştür. Yüksek frekanstaki rahatsız edici seslerden arındırılmış bu şarkılar kediler ve köpeklerin beğenebileceği tarz haline gelmiştir. Hatta bu şarkıları kendi evcil hayvanlarında uygulayan sahipleri, davranış bozukluğu yaşadığı, hırçın kedilerinin bu şarkıları düzenli olarak dinlemesi sonucunda olumlu gelişmeler kaydettiklerini gözlemlemiştir.

Kediler ve Müzik
Yapılan araştırmalara ve kedilerin ortak özelliklerine göre klasik ve slow tarzda müzikleri daha çok seven kediler, özellikle de uyku öncesi dinlediklerinde kolayca derin bir uykuya dalabiliyorlar. Daha tempolu müziklere ise hareketleriyle (kafalarını sallama, vücutlarını ritmik oynatma) eşlik ederler. Hatta son zamanlarda fenomen olan bir videodan örnek verecek olursak; Drake’in hit bir şarkısı olan Hotline Bling’e sahibiyle birlikte eşlik eden bu muhteşem videoyu mutlaka izlemelisiniz.

1998 senesinde Amerikan Hayvan Hastanesi Birliği’nin kamuda yaptığı anketlere göre; Amerikalı ve Kanadalı evcil hayvan sahiplerinin işe giderken minik dostları için müziği açık bıraktığı sonucuna ulaşılmıştır. Veterinerler de bu anketi doğrular nitelikte; kedilerin çıt çıkmayan bir odada yalnız kalmak yerine hafif müziğin çaldığı yerlerde psikolojik olarak daha iyi olduklarını düşünmektedirler.

Minik dostlarınız da tıpkı bizler gibi müzik dinlemekten hoşlanırlar. Ritme ve güzel tınılara olumlu tepkiler vermelerinden ne kadar hoşnut olduklarını görebilirsiniz. Hayvanların genel için geçerli olan harika kulak yetenekleri, bizlere nazaran daha zengin ses ve frekans çeşitliliğine olan hassasiyetleri müzik dinlemeleri için yeter de artan sebeplerdendir. Eğer enstrüman çalıyorsanız, bir gün kedinizin yanına oturarak çalmanızı tavsiye ederiz. Sizden uzaklaşıyorsa ya havasında değildir ya da sesin volümü fazla gelmiştir. Ya da her gün belli bir saatte internetten slow müzikleri açarak sadece kediniz ve size özel bir müzik saati yaratabilirsiniz. Kedinizle aranızdaki ilişki sadece oyun ve okşamadan ibaret değildir. Her kedinin kendine has yetenekleri ve diğerlerine göre daha gelişmiş yönleri vardır. Kendi ebeveynlerimiz gibi bizler de kedi/kedilerimiz için aynı çabayı göstermeliyiz.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kediler ve Müzik

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF