Kediler Kaç Sene Yaşar?


Kediler Kaç Sene Yaşar

Bugünkü yazımızda birçok kedi sahibi için merak konusu olan bir konuya değineceğiz. Kediler kaç sene yaşar? Tahmin edersiniz ki bu soruya bir çırpıda veya net bir cevap vermek mümkün değil. Fakat istatistiklerden ortak bir çıkarım yaparak yaklaşık bir cevap vermek mümkündür. Kedilerin yaşam süresi, her canlının olduğu gibi; beslenme alışkanlıklarına, genetik ya da bulaşıcı olarak geçen hastalıklara, yaşam koşullarına göre değişkenlik gösterir. Bu yazımızda ne kadar süre yaşarlar sorusuna ortalama bir cevap vermenin yanı sıra nasıl daha uzun yaşarlar sorusunun da altını çizmiş olacağız.

Tarihin en yaşlı kedisi, 28 yıl 3 günlük yaşantısının ardından hayata veda etmiştir.
Tarihin en yaşlı kedisi Creme Puff, 28 yıl 3 günlük yaşantısının ardından hayata veda etmiştir.

Tarihin en yaşlı kedisi olarak bilinen Amerika’nın Teksas eyaletinde 1967’de doğan ve 2005 senesinde hayata gözlerini yuman Creme Puff adlı kediydi. Tam olarak 28 yıl 3 gün yaşamış olan Puff, tarihin en çok yaşayan kedisidir. Hatta birçok sitede Creme Puff yaşam sırları ya da Puff dieti gibi yazılara rastlayabilirsiniz.

Kediler Kaç Sene Yaşar?
Tiffany Two, 27 yaşına kadar yaşamıştır.

Dünyanın en yaşlı ikinci kedisi Tiffany Two, Amerika’nın California eyaletinde 27 yaşında uyur vaziyette yaşamını yitirdi. Ekim 2014 senesinde Guiness Dünya Rekorları kitabında yer almaya hak kazanmıştı. Yaşlı kedinin sahibi Voorhes en yakının dostunun kaybından sonra her şey konusunda içinin rahat olduğunu, Tiffany’nin kendisini dünyalar kadar sevdiğini ifade etti. 27 yıl 2 gün 9 aylık yaşantısıyla dünyanın en yaşlı kedisi olma ünvanını kazanmıştı.

Kediler Kaç Sene Yaşar?
Poppy, insan yaşıyla 114; kedi yaşıyla 24 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Tiffany’den sonra dünyanın üçüncü en yaşlı kedisi ise, insan yaşıyla 114; kedi yaşıyla 24 yaşında hayata veda eden ve Guiness Dünya Rekorları kitabına giren Poppy 1990 yılı Şubat doğumluydu. İngiltere’de doğan Poppy’nin 43 yaşındaki sahibi, onun ailenin bir üyesi olduğunu ve kendisini çok üzgün hissettiğini açıkladı.

Dünyada en çok yaşayan kedilerin başında gelen ilk üç kedi örneğinden sonra, kedilerin ortalama yaşam süresine bir göz atalım. Ortalama kedi ömrü birçok araştırmaya göre 12-16 yıldır. Bu rakamı vermeden önce en uzun yaşayan kedi örneklerini vermemdeki neden; kedinizin yaşamını uzatmak bir nevi sizin elinizdedir. Gentetik ve elinizde olmayan sebeplerden dolayı edindikleri çözümü olmayan hastalıkların dışında, kediniz için gereken özeni gösterdiğiniz takdirde inan bu sürenin uzaması kaçınılmazdır. Onları da bizler gibi düşünün. İnsan yaşına göre 70-75 yaşlarına tekabül eden 12-16 senelik kedi yaşamının 20’lere kadar uzatılması imkânsız değildir.

Kedinizin ihtiyacı olan besinleri içeren kuru mama, konserve ve sebzelerle düzenli olarak beslendiğinde, düzenli olarak gerçekten iyi bir veteriner tarafından kontrolleri yapılırsa, psikolojik olarak sevme, sevilme duyguları tatmin ediciyse kedinizin ömrü 12-16 yıl kalıbının dışına çıkabilir. Psikolojik etkenlerden bahsetmek istiyorum. Kedinizin her ne kadar fizyolojik durumu önemliyse; psikolojik durumu da bir o kadar önemlidir. Kediler Neden Mutsuz Olur? adlı yazımızda daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilir, kedinize daha mutlu bir yaşam sunabilirsiniz. Bunun dışında eklemek istediğim bir başka nokta da; kedinizin dilinden anlamanız gerekir. Kediler karşınıza geçip de öylesine miyavlamaz. Her yaptığı hareketle size bir şeyler anlatmak ister. Onun derdinden ne kadar iyi anlarsanız o kadar hızlı bir şekilde çözümler üretebilirsiniz.

Yorumlar 2

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. bizim kedimiz en az 30 yıllık ben bu haberi görünce şaşırdım rekorlar kitabına nasıl kaydoluruz bunun mercii kim teşekkürler

Kediler Kaç Sene Yaşar?

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF