Kedileri Anlamanın İlk 10 Yolu


Milattan önce 2500 ile 1500 yılları arasında insanlar tarafından evcilleştirilerek hayatımıza giren küçük dostlarımız kediler, ev ortamında kimi zaman hırçınlaşıyor; kimi zaman da çok uysal davranıyorlar. Aslında kedilerimiz yaptığı her hareketle hatta miyavlama biçimleriyle bile bize bir şeyler ifade etmeye çalışıyorlar. Bu yazımızda genel olarak her kedinin yaptığı 10 hareket ve anlamlarına değinmiş olacağız.

Kedileri Anlamanın İlk 10 Yolu
Akıllı, küçük dostlarımızı daha yakından tanıyalım

1. Sürekli kutu, poşet gibi eşyaların içine girme çabası
Hemen hemen her evcil kedinin kutu, poşet gibi eşyaların ya da çekmecelerin içine girmek istemesi, oyun oynamak istemelerinden değildir. Korktuklarında yatak, kanepe altlarına girmelerinin altında yatan dar yerlerde kendilerini daha güvende hissetmeleri nedeniyle aynıdır.

2. Kuyruk sallamak
Başta köpek ve kediler olmak üzere birçok evcil hayvanın yaptığı hareketlerden biri olan kuyruk sallamak, kediler için köpeklere nazaran daha farklı bir anlam taşımaktadır. Köpeklerin aksine, kuyruğunu sallayan kediniz herhangi bir şeyden rahatsız olduğunu ifade etmeye çalışıyordur. Rahatsız olduğu bu şey devam ederse bulunduğu yerden uzaklaşmaya çalışır.

3. Tırmalama
Kedinizin, evinizdeki halı, koltuk, yatak gibi mobilyaları tırmalamasının iki anlamı vardır. Bunlardan biri birçoğunuzun da bildiği gibi, kediniz tırnaklarını törpülemek için tırmalıyordur. Ama bu hareketi her zaman yaptığından daha uzun ve size bakarak yapıyorsa; kedinizin amacı dikkat çekmektir. Tırmalama tahtası alarak, mobilyalarınızı bu dertten kurtarabilirsiniz.

4. Kulakları yukarı dikmek
Kedinizin kulaklarını yukarı dikmesinin birden çok nedeni olabilir. Ama genellikle isimlerini duyduklarında, ya da dikkatlerini çeken bir şey, başka kedilerin miyavlaması gibi şeyler duyduklarında kediler kulaklarını yukarı diker.

5. Karnını göstererek yatmak ve yuvarlanmak
Kedinizin karnını açarak yatması, uykulu hallerinden sonra olabilecekleri en uyumlu anlarıdır. Size duyduğu güveni göstermeye çalışmaktadır. Karnını açarak bir sağa bir sola yuvarlanması ise, sizinle oyun oynamak istediğini ifade etmektedir.

6. Kulakları yassılaştırmak
Genellikle yaptığı bir hareketten dolayı kızgınlıkla elinizi kedinize doğrulttuğunuzda gözlerini kısar ve kulaklarını arkaya dönük dikerler. Bu durumda kediniz yaptığından dolayı kendini suçlu hissettiğini söylemeye çalışıyordur. Kulakları arkaya dikmelerinin bir diğer sebebi ise, kediniz içinde olduğu durumu kavramaya çalışıyor ve yapacağı bir sonraki hareketini düşünüyordur.

7. Tüyleri kabartıp kamburu çıkartmak
Kedilere bu halde birçok kez rastlıyoruz. Kediniz bebeklik dönemindeyse tüylerini kabartıp, kamburunu çıkartarak oradan oraya koşuyorsa sizinle oyun peşindedir. Ama yetişkin bir kedinizin bu hareketi yapması, bir şeyden korktuğu ve yalnız kalmak istediği anlamına gelmektedir.

8. Gözleri hafif hafif kapatıp açmak
Kedilerin selamlaşma yöntemlerinden biri

uykulu gibi görünen gözlerini hafif hafif kapatıp açmaktır. Sakin, keyfi yerinde ya da aksine yorgun ve keyifsiz olan kediniz herşeye rağmen sizinle birlikte olduğu için çok mutludur.

9. Durduk yere miyavlamak
Kedilerinizin durduk yere oradan oraya koşturup bir de üstüne miyavlıyorsa, bilin ki sizin dikkatinizi çekerek oyununa sizi de dahil etmek istiyordur. Ama acı acı miyavlıyorsa, en yakın veterinere götürmenizde fayda var. Tuvaletini yaparken miyavlıyorsa, kedinizin tuvaletini yaparken canı yanıyordur. Bağırsak kurtlarıyla ya da kabızlıkla ilgili canı yanıyor olabilir.

10. Kafasını bir yerlere sürtmek
Hemen hemen bütün kedilerin yaptığı kafasını bir yerlere sürtme hareketi, feromon denilen salgı bezlerini bırakma ve bir bakıma da sevilme isteklerinden gelir. Bu salgı bezleri kedinizin güzel kokmasını sağlar. Kediler bu hareketleriyle sürtündükleri yerlere kendi dillerinde işaret bırakırlar.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kedileri Anlamanın İlk 10 Yolu

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF