Kedinizi Mutlu Etmenin 10 Yolu


Kediler hayatımıza girdi gireli sahipleri olarak onları mutlu etmenin yollarını arıyoruz. İşte size faydalı olabilecek birkaç ipucu:

11- Kedinizin duyguları ve karakteri olduğunu kabullenin.

Belki de kedi sahiplenirken başlanabilecek en doğru nokta bu. Hemen hemen her yazımızda da değindiğimiz gibi; her kedinin birbirinden farklı karakteri vardır. Korkma, sevme, sevmeme, kızma, acıkma, üşüme gibi tıpkı bizler gibi birçok psikolojik ve fizyolojik hislere sahip olduklarını asla unutmamak gerek. Yüksek sesten hoşlanmama, oyuncu olma gibi kedilerin genel olarak huyları hakkında bilgi edinme de kedinizi daha iyi tanıma açısından faydalı olabilir.

22. Kedinizi cezalandırmayın. Onu olduğu gibi kabullenin.

Kedilerin cezalandırılarak eğitilemeyeceği gerçeği ile ne kadar çabuk yüzleşirseniz kedinizi o kadar kısa sürede eğitebilirsiniz. Kedileri diğer hiçbir evcil hayvanla karşılaştırmamanız gerekir. Çünkü kediler kendi kafasının dikine giden, inatçı canlılardır. İstedikleri zamanda istedikleri şeyi yapmak isteyen, özgürlüğünden asla ve asla ödün vermeyen meraklarından her türlü derdi başlarına açabilecek sevimli dostlarımızdır. Elbette her hayvanın olduğu gibi sizin kedinizin de kötü huyları olabilir ama şunu unutmayın: “Kediler nankördür.” algısıyla bu yola çıkmamalısınız.     

33- Mama ve Su kabı uygun yerde olsun ve Tuvalet kabını daima temiz tutun.

Hepimizin olduğu gibi kedilerin de yemek yemek, su içmek ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermek hayati aktiviteleridir. Dolayısıyla bu üç ihtiyacını da hijyenik koşullarda gerçekleştirdiğinizden emin olun. Suyunun  ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına, kısa aralıklarla yinelendiğine, mama kabının aynı şekilde temiz olmasına ve ulaşabileceği rahat yerde olmasına, tuvalet kabının kesinlikle temiz tutulmasına özen gösterin. Bu sayede kedinizin hayatını daha sağlıklı sürdürmesini sağlayabilir; psikolojik olarak da onu mutlu edebilirsiniz.

44- Avcılık içgüdülerini engellemeye çalışmayın.

Kediler her ne kadar yıllar yıllar öncesinde evcilleştirilmiş olsalar da; avlanma içgüdüleri asla yok olmaz. Zaten içgüdü dediğimiz şey doğuştan gelir ve yok edilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla evinizde sinek veya böcek avına çıkan kedinize ceza vermeye ve ona kızmaya kalkışmayın. Çünkü bu çok doğal bir davranıştır ve onları son derece mutlu eden bir şeydir. Bırakın rahatça avlansınlar.

5

5- Kedinizin uykusunu durduk yere bölmeyin.

En basit örneğiyle kendimizden pay biçsek, bir başkası tarafından aniden uyandırılmak hoşumuza gider mi? İnanın bana bu kedilerin de hiç hoşuna gitmiyor. Çünkü günlerinin büyük bir bölümünü uyuyarak geçiren kediler, uykularında gayet mutlu ve huzurlu hissederler. Bu anlarını durduk yere bölmemeye özen gösterin.

66- Onunla iyi vakit geçirin.

Elbette vakit geçirmekten kastımız sadece sizin canınız istediğinde ya da zorunda hissettiğiniz için değil; kedinizi mutlu etmek ve aranızda güzel bir iletişim kurmak adına vaktinizi ona ayırın. Dilerseniz oyun oynayın, dilerseniz sevdiği mamayı yiyişini izleyin, ya da sadece başını okşayın. Ama tüm kalbinizle ve aklınızla o an onun için orada olun. Kedinizi en mutlu edecek şeylerden biri sahibinin kendisiyle hoş vakit geçirmektir.

77- Kedinize ara sıra da olsa çim verin.

Sindirim sistemlerine çok iyi gelen çim, kediler için yenilebilecek doğal bir üründür. Dolayısıyla ara sıra kedinize yemesi için çim getirmek hem onları iyi hissettirir hem de sağlıkları için oldukça faydalıdır.

88- Pencere kenarında bir köşe ayarlayın.

Özellikle evcil kedilerin gözünde tutan sokakta dolaşmak, vakit geçirmek her ne kadar onlar için mümkün olmasa da pencere kenarına kurulup dışarıyı izlemeye bayılırlar. Onlar için pencere kenarında bir köşe ayarlayın.

99- Onunla oyunlar oynayın.

“Kedilerle Oynanabilecek Oyunlar” yazımızdan da ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Kedinizle kaliteli vakit geçirmenin yolu onun için yeni oyunlar keşfetmektir. Sadece kendi topuyla bütün gün oynamasını beklemeyin; elbette ki bir süre sonra sıkılacaktır.

10- Ona hafif tempoda müzikler dinletin.

Aslında hafifçe uykuya dalmış kedinizin başucuna çok kısık seste çalan klasik tarzı müzikler çalan bir radyo açıp koyabilirsiniz. Bu hem onun daha rahat uykuya dalmasını sağlayacaktır hem de içindeki mutluluk hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kedinizi Mutlu Etmenin 10 Yolu

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF