Sağlıklı Güvercin Yetiştirme Yolları


Sağlıklı Güvercin Yetiştirme Yolları

Güvercin yetiştirmek, sabır isteyen, emek isteyen bir o kadar da güvercin sahibine oldukça fazla keyif veren bir hobidir. Güvercin yetiştiriciliğinin en önemli noktaları, sahip olunan güvercinlerin sağlıklarını korumak, herhangi bir hastalığa yakalanmalarını önlemek ve ömürlerini sağlıklı geçirerek yavrularını dünyaya getirmelerini sağlamaktır. Bu nedenle, güvercin sahiplerinin sahip olukları güvercinleri çok iyi gözlemlemeleri gerekmekte ve güvercinlerin hastalanmalarına sebebiyet gösterecek her türlü etmeni ortadan kaldırmaya özen göstermeleri gerekmektedir.

Güvercinlerin bir hastalığa yakalanması; dolayısıyla stres oranlarının artması, esasında belli bir süreçte meydana gelmektedir. Dolayısıyla, güvercinin vücuduna bir enfeksiyonun girmesi, onu hemen hasta etmiyor; ancak hastalığa yakalanma ihtimalini artırıyor. Dolayısıyla güvercinin bağışıklık sisteminin kuvvetli olması, herhangi bir hastalığa yakalanma riskini de dolaylı olarak düşürecektir.

Güvercinlerde hastalıkları meydana getirecek stres etmenlerini önlenebilir stres etmenleri ve önlenemeyen stres etmenleri olarak ikiye ayırarak sıralayabiliriz:

Önlenebilir Stres Etmenleri

–    Güvercinleri yetersiz ve yanlış besleme
–    Güvercin kümesinin yetersiz ya da fazla havalandırılması
–    Güvercin yuvalarının içerisinde, kapasitesinden fazla sayıda güvercin bulunması
–    Güvercinin bir yıl içinde birden fazla yavrulamaya yönlendirilmesi
–    Kümes değişikliği
–    Güvercini fazla yoracak gösterilere zorlamak

Önlenemeyen Stres Etmenleri

–    Güvercinlerin eşleşme süreçleri
–    Güvercinlerin yavru yetiştirme dönemleri
–    Güvercinlerin tüy değiştirme dönemleri
–    İklimsel değişiklikler
–    Güvercinlerin yaşlanma süreçleri
Her ne kadar doğal durumları engellemek mümkün olmasa da, güvercinlerin hastalanmaması; dolayısıyla strese yakalanmaması adına güvercinlerin yaşamlarında önlenebilir stres etmenlerini mümkün olduğunca ortadan kaldırmaya çabalama sorumluluğu güvercin sahiplerine düşmektedir.

Güvercinlerin sağlıklarını korumalarını sağlamak ve hastalanmalarını önlemek için güvercin sahipleri ilk olarak, sahip oldukları güvercinlerin dayanıklıklarını  artırmaya yönelmelidirler. Bu noktada, güvercin bakımının belli başlı püf noktalarına dikkat etmeleri ve güvercinlerin mevsimsel olarak değişim dönemlerine uygun beslenme ve kümes koşullarını düzenlemeleri gerekmektedir. Rutin bakımların yanı sıra, güvercinlerin bedenlerinde ya da kümeste herhangi bir hastalık mikrobunun meydana gelmemesi, gelmişse bile mikrobun çoğalmasını önleyebilmek için, güvercin yemlerinin, sularının ve kümeslerinin düzenli olarak temizlenmesi, gerektiğinde de güvercinlere yönelik koruyucu ilaçların kullanılması da, güvercinlerin sağlıklı yetişebilmeleri için olmazsa olmazdır.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlıklı Güvercin Yetiştirme Yolları

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF