Güvercin Hastalıkları


Güvercin Hastalıkları

Bakterilerin Neden Olduğu Güvercin Hastalıkları

Güvercin bakımı, her ne kadar zor gibi görünse de, sağlıklı, zinde ve metabolizmasal olarak güçlü bir güvercine sahip olmak için gerekli özen gösterildiğinde oldukça kolay ve hatta keyifli bir iştir. Güvercin bakımında özen isteyen en büyük şey, güvercinlerin yaşam alanlarının temizliğidir. Zira yeterince temizlenmemiş bir güvercin kümesi, bakteri, virüs, parazit gibi bir çok zararlının güvercinlere bulaşmasına ve güvercinlerin sağlığının bozulmasına sebebiyet vermektedir.

Bu yazımızda bakterilerin sebep olduğu Streptooccosis, tuberculosis ve pasteurelosis güvercin hastalıklarını detaylı olarak aktaracağız.

Streptooccosis

Bir bakteri hastalığı streptooccosis, kısaca güvercinlerin ayak ve kanat eklemlerinde iltihaplanmalara sebep olmaktadır. Güvercin ya da güvercinler bu hastalığa yakalandıklarında, gözle görülecek oranda kilo kaybetmeye ve çevresindeki hareketlere karşı kayıtsızlaşmaya başlarlar. Bunun yanında yeşil çamura benzeyen ishal, karın ve bağırsak bölgesinde şişlik ve güvercinin kanının morumsu bir renk alması; dolayısıyla cilt renginin eflatuna dönmesi de yine streptooccosis hastalığının gözle görülür belirtileridir. Eğer ki güvercinde bu belirtiler gözleniyorsa, streptooccosis hastalığının keşfi için, güvercinin tüyleri aralanarak güvercinin cilt renginin değişip değişmediğine bakılmalıdır. Şayet güvercin ya da güvercinlerin bu hastalığa sahip olduğundan şüphe duyuluyorsa, kesinlikle tedavi yoluna gidilmelidir. Öyle ki, streptooccosis bakteri hastalığı, güvercinlerde, performans kaybının yanı sıra, felç ve ölümlere de sebebiyet vermektedir.

Tuberculosis

Bakteri hastalığı olan tuberculosis’in maalesef ilaçla tedavisi mümkün değildir. Hastalığın belirtileri arasında, belirgin kilo kaybetme, göz, ağız içi ve tüylerinde matlık ve renk kaybı, ishal, baş üstü tüylerinde dökülme, lenf bezlerinde şişme ve güvercinin bedeninin çeşitli yerlerinde yara oluşumu bulunmaktadır. Tuberculosis, güvercinin başka hastalıklara da yakalanmasına yol açmakta ve çoğunlukla güvercinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.

 Pasteurelosis

Güvercinin aniden aşırı ateşlenmesi ile belirtilerini gün yüzüne çıkaran Pasteurelosis hastalığı yine bir çeşit bakteri kaynaklı bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa yakalanmış olan bir güvercin çevreye karşı duyarsız ve kayıtsız durma eğiliminde, yeme isteksiz olmaktadır. Zor soluyan Pasteurelosis hastası güvercinin yüzü, belirgin bir şekilde şiş görünmektedir. Sulu sarı ve yeşilimsi ishal hali, hastalığın ilerlediği durumlarda kanla karışık bir hal almaktadır. Zor soluma, ayakta duramama ve titreme belirtileri de gösteren bu hastalık eğer ki geçirilemezse, üç ila on gün arasında güvercin hayatını kaybedebilir.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvercin Hastalıkları

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF