Kedilerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri


Kedilerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri
Ömürlük sevgi; hem de karşılıksız…

Kediler hayatımıza girdi gireli insanlar üzerindeki etkileri fiziksel ve psikolojik boyutlarıyla bilimsel olarak inceleniyor. Kedi sahibi olmayanlarımız bile mutlaka eş dostunun kedisini ya da sokakta sevgiye muhtaç kedilerini başını okşamıştır. Kedi sahibi olmak, özveri gerektirir. İnsan hayatı üzerine ciddi boyutlarda olumlu etkiye sahip kediler, kaç yaşında olurlarsa olsunlar tıpkı bebek gibidirler. Sokakta ya da evde yaşasın hiç fark etmez; hepsinin tek bir amacı vardır: Sevilmek. Sevmek ve sevilmek, her canlının ihtiyacıdır.

Kendimizi kedi sahibi olarak adlandırmamız kulağa biraz anlamsız gelebilir. Çünkü kedi-insan ilişkilerinde kimin sahip olduğu yıllardan beri büyük tartışma konusu. Kediler, hepimizin de bildiği gibi başına buyruk canlılardır. İnatçı ve dediğim dediktirler. Ne yazık ki bizler de öyleyiz. Kedimizle aramızdaki ilişki, tam da bu noktada biraz karmaşık bir hal alıyor.

Günlük hayatın koşuşturmasına rağmen, evdeki kedimizin bakımını üstlenmek; üstüne üstlük bir de onunla vakit geçirmek, kedimizle aramızdaki ilişkiyi güçlendirir. Sizi ne olursa olsun asla yargılamayan, bir gülüşünüze ya da okşamanıza talim olan kedinizden alacağınız tepki, bütün dert ve yorgunluklarınızı bir anlık bile olsa unutturur. Bu durum kedinizi tanımaya başladıkça ve karakterini daha yakından anlamaya çalıştıkça giderek daha iyi bir hal alır. Asla kedinizin diğer kedilerden farklı olduğunu unutmayın. Her kedinin huyu, hissettikleri, sevdikleri farklıdır. Kedi davranışları ve psikolojisi hakkında yeni bilgiler öğrenmeye çalışın.

Kediler, sezgileri çok güçlü hayvanlardır. Nasıl bir ruh halinde olduğunuzu evdeki herkesten önce kediniz sezer. Mutsuz bir anınızda veya ağladığınızda kedinizin yanınıza gelip oturduğuna rastlamadınız mı hiç? Bundan sonra biraz daha dikkatli gözlemleyin. Ne zaman üzgün ne zaman mutsuz olduğunuzu bilirler ve ona göre davranırlar. Sizi anlayan bir kedinizin olması da, aynı duyguları paylaşıyor ve üzüntünüzün bir nebze de olsa azalacağı anlamına gelir.

Evimizde bir kediye sahip olmak, daha dışa dönük birer bireye dönüşmemize yardımcı olur. Özellikle de kedinizin bakımını siz üstlenmişseniz, yemek ve su koyma açısından hayatınızı disipline eder; yatış-kalkış saatlerinizi düzenlemenize yardımcı olurlar. Bu sayede güne enerjik başlamak ve sağlıklı yaşamak da beraberinde gelir.

Kedilerle aramızdaki ilişki tamamen karşılıksızdır. Kedinizi çok seviyorsunuz ya da yemeğini koyuyorsunuz diye ondan bir şeyler yapmasını beklemezsiniz. Ama inanın bana görünmez de olsa bunu gayet iyi başarırlar. Annemizi, babamızı, kardeşlerimizi karşılıksız severiz. Bir şeyler almadan vermek, içimizdeki egoyu dengeler. Duygularımızı daha yerinde ve dozunda yaşamamızı sağlarlar.

Evdeki kediniz, her gün dışarıda sokakta gördüğünüz kedilerle bir empati kurmanıza yardımcı olurlar. Bu da sadece kedileri değil; aynı zamanda kötü durumdaki tüm canlılara daha duyarlı bir gözle bakmamızı sağlar. Yani empati yeteneğimizi geliştirirler.

Çok stresli bir dönemden geçiyorsunuz ve psikiyatri doktoruna doğru yol almak üzeresiniz. Ve gereksiz yere bir sürü ilaç içmeye hazırsınız. Bir kez daha oturun ve düşünün. Kediler, terapi için doğru adrestir. Sadece üzüntünüz geçsin diye kedi sahiplenmeyi asla tavsiye etmiyoruz. Gerçekten ömür boyu yoldaşlık edecekseniz, bir kediye bakacak gücü kendinizde hissediyorsanız ve de kendinizi çok daha iyi hissetmek istiyorsanız, kedi sahiplenin. Ömürlük arkadaşı olun. Size o kadar iyi gelecek ki; eski günlerinizi bile hatırlamayacaksınız.

 

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kedilerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF