Güvercin ve Sahiplerinin Sağlığı


Güvercin ve Sahiplerinin Sağlığı

Güvercin bakımı ve yetiştiriciliği, meraklısı olan insan için tarifi güç bir tutkudur. Sahip olunan güvercinlerin sağlıkla büyümesi, keyifle uçabilmesi ve verimli yavrular dünyaya getirebilmeleri için güvercin yuvalarının ve güvercin yemlerinin genel temizliklerine dikkat edilmeli, rutin kontrolleri yapılmalı ve sahip olunan güvercinler büyük bir titizlikle gözlenmelidir.

Güvercin bakımında belli başlı temizlik konularında tedbirli ve dikkatli davranmamak, hem güvercinlerin hem de güvercin sahiplerinin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Zira güvercinlerden insanlara çeşitli mikropların; dolayısıyla hastalıkların geçebildiği gibi, insanlardan da güvercinlere çeşitli hastalıklar geçebilmektedir. Güvercinlerden insanlara geçen sağlık problemlerinin en başında, çeşitli alerjik reaksiyonlar ve belirli akciğer enfeksiyonları bulunmaktadır.

Güvercinlerden insanlara ve insanlardan da güvercinlere bulaşan hastalıkları engelleyebilmek adına, güvercin sahiplerinin güvercin bakımı sırasında alabilecekleri önlemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Güvercin sahipleri, güvercinler ile ve güvercin yuvaları ile temasa gireceklerinde, kesinlikle ve kesinlikle yalnızca bu işlem sırasında giydikleri kıyafetleri giymeli ve bu kıyafetleri ile kendi yaşam alanlarına girmemelidir. Güvercin sahipleri eğer ki kıyafetlerini güvercinleri ile haşır neşir olduktan sonra değiştirmezler ise, yuvada ve kuşların bedenlerinde yaşayan çeşitli mikroorganizmaları kendi yaşam alanlarına taşımış olurlar. Bu durum da hem güvercin sahiplerini hem de yaşam alanlarında bulunan diğer aile fertlerinin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Güvercin yuvası ile temasa gireceğinde güvercin bakımını üstlenen kişi muhakkak şapka ve maske kullanmalıdır. Şapka ve maske sayesinde, güvercin sahibi bedenini yuvadaki mikroorganizmalardan korurken, yuvada oluşan tozu da solumamış olacaklardır.
  • Güvercin sahiplerinin, eğer ki güvercinler ile temasa girdiğinde gözleri kızarıp alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa, güvercinler ve güvercin yuvaları ile temasa geçeceğinde muhakkak göz çevresini de korumaya alan gözlüklerden kullanmalıdır.
  • Güvercin sahipleri, dışarıdan güvercin yuvasına mikrop taşımamak adına, yuvaya girecekken ve güvercinler ile yakın temas haline olacakken mutlaka ayakkabılarını değiştirmelidir. Mümkünse güvercin bakımı sırasında farklı ayakkabı tercih etmek en sağlıklısıdır. Ayakkabı yerine, güvercinlerin yuvasına girecek kişiler galoş da giyebilirler. Ancak galoşların, yuvadan çıkar çıkmaz çöpe atılması gerektiğinin önemle altını çizelim.
  • Güvercin bakımını yapan kişiler, bakımın hemen ardından ellerini bol sabunlu su ile yıkamalı hatta el dezenfektanı ile ellerini dezenfekte etmelidir.

Tüm bu sıraladığımız önlemlerin yanında güvercinlerin sağlığı için, güvercin yemlerinin mikrop yuvası haline gelmemesi için, güvercin yemlerinin saklama koşullarına ve güvercin yemliklerinin temizliğine özen gösterilmelidir.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvercin ve Sahiplerinin Sağlığı

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF