Kediler ve Kuşlar


Kediler ve Kuşlar

Birçoğumuz kedilerin kuşlarla pekiyi anlaşamadığını biliriz. Peki ya bu anlaşmazlığın altında yatan şey kedilerin avcılık içgüdüleri olabilir mi? Evde her ikisini beslemek hiç kolay değildir. Bu yazımızda ele alacağımız esas problem; düzenli olarak dışarı çıkan ama evcil olan kedilerin avlanmalarıyla ilgili. Belki siz de bir kedi sahibi olarak kedinizin ağzında bir kuş ölüsüyle size hediyeymiş gibi getirdiğine şahit olmuşsunuzdur. İşte bu durumun sebepleri ve çözümlerini değerlendireceğiz.

Kediler genellikle çeşitli ötücü kuşların popülasyonlarının azalmasından dolayı suçlanmaktadır. Evcil ve sokak kedilerinin her türlüsü, iyi birer kuş avcısı olabilir. Birçok araştırma göstermiştir ki; kediler, yabani kuşların birincil katilleri değillerdir. Dışarıya da çıkan evcil kedinin beslenmesi, tıpkı vahşi atalarına benzer (Afrikan yaban kedisi). Avrupa vahşi kedilerinin ise beslenmesinin %70’ini fareler; %10-20’sini kuşlar; %10-13’ünü ise sürüngenler oluşturur. Rakun, kokarca, tilki ve opossum gibi vahşi hayvanlar ise kuşların yaşamını sonlandıran en büyük etkenlerdir.

Bu yırtıcı hayvanlar, kırsal ve yarı kentsel alanlarda gelişirler. Kuşlar ve yumurtaları ise sevdikleri yiyeceklerin arasında yer alırlar. Ancak, insanlar şüphesiz ki kuşların en kötü düşmanıdır. Habitat tahribi, tarım ilacı kullanımı, hava kirliliği, hatta gökdelenlerin pencerelerindeki plaka camlar, her yıl muazzam sayıda kuşun ölümüne sebep olur. (Son yapılan araştırmalara göre, plaka camlı gökdelen pencereleri yüzünden ölen kuş sayısı bir yılda 975 milyona ulaşmıştır.)

Gerçek şu ki… Kediler fırsatçı avcılardır. Kuş, fare, kurbağa ya da böcek hiç fark etmez yakalaması kolay olan her şeyin peşinden giderler. Bir kedinin avlanma tarzı; saklanmak, uzunca bir süre beklemek ve pençesiyle saldırma metodunu kullanmak… (Kuşlar için değil de; kemirgenleri yakalamalarında kullandıkları en iyi yöntemdir.) Sonuç olarak, kedilerin yakalayabildiği kuşlar genellikle yaşlı, hasta ya da çok gençtir. Kediler yüzünden gerçekleşen kuş ölümlerinin önlenmesinde yardımcı olabilecek birkaç öneri:

  • Kedilerin pusu kurup, saklanabilecekleri çalılıklara, yapraklara veya bitkilere yakın olmamasından ve de kuş besleyenlerin yeterince yerden yüksek olduğundan emin olun.
  • Tasmasına çan gibi bir şey takın ve dışarı çıkmadan önce o çanın tasmasında olduğundan emin olun. Kedinizin boynunda ses çıkaran bir tasmayla kuş avlaması imkansıza yakındır.
  • Kuşların beslenme saatleri olan şafak ve alacakaranlıkta kedinizin dışarı çıkmasına izin vermeyin.

Bütün kediler; özellikle de vahşi kediler, en çok ötücü kuşlar olmak üzere birçok kuş türünün soyunun tükenmesi ve kayıpları yüzünden günah keçisi haline gelmiştir. Ancak, insanların da bu süreçte ne kadar zarar verdiklerini göz ardı edemeyiz. Kedileri sırf etoburlar ve avcı içgüdülerine sahipler diye böyle kesin hükümlerde bulunmadan önce kendimize bir dönüp bakmalıyız ve şu vakte kadar ekosisteme yaptıklarımız hakkında düşünmeliyiz.

Aslında her şeyden önce evcil kedilerin dışarı salınmasının çok riskli olduğunu belirtmekte fayda var. Arabalar, diğer hayvanlar, hatta insanlar bile kedinizin sağlık ve uzun ömrü açısından önemli bir tehdit oluşturabilir.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kediler ve Kuşlar

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF