Güvercin Çeşitleri


Güvercin Çeşitleri

Ülkemizin geleneksel hobi ve uğraşlarından olan güvercin yetiştiriciliği, oldukça özen isteyen; ama yeterli özen verildiğinde sonucunun kolaylıkla alındığı bir uğraştır. Uzmanlarca üç yüzü aşkın güvercin çeşidi bulunduğu belirtilmektedir. Ve yer çeşidinin kendine haz bedensel ve uçuş özellikleri vardır.

Bu yazımızda, Alabadem, Anadolu çember dövücü (Anatolian Ringbeater), baştankara ve İskenderun güvercinlerine detaylı olarak bakacağız.

Alabadem Güvercin

Güvercin çeşitleri arasında maalesef yok olma tehlikesinde olan alabadem güvercinleri, ülkemizde en çok Edirne bölgesinde yetiştirilmektedir. Nesli tükenmekte olan alabadem güvercinleri, kıymetli güvercin ırkları arasında yerini almıştır.

Alabadem güvercinlerine alabadem denmesinin nedeni, tüy renkleridir. Badem renginde kahve ve beyaz renklerden oluşan tüyleri bulunan alabadem güvercinlerinin baş kısımlarında badem biçimli ve renkli tüyler bulunur. Genellikle siyah renk gözlere sahip olan alabadem güvercinlerinin kimilerinin gözleri ise çakırımsı renge sahiptir.

Havada uzun süre kalabilmesi ve aralıksız uçabilmesi ile de meşhur olan alabadem güvercini dört ila beş saat kesintisiz uçabilir.

Anatolian Ringbeater Güvercini

(Anadolu Çember Dövücü)

Bayburt cinsi güvercinlerle yakın akraba olan anatolian ringbeater güvercini, ülkemizde yaygın olarak Bayburt, Erzincan, Gümüşhane ve Trabzon kentlerinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde anadolu çember dövücü güvercini adıyla da anılmakta olan bu güvercin çeşidi, dünya çapında fazla bilinmemekte ve dünyaya ülkemizden yayılmakta olduğundan, kıymetli sayılan güvercinlerdendir. Anatolian ringbeater güvercininin farklı renkleri mevcuttur.

Bu güvercin çeşidinin anadolu çember dövücü adını alması, uçarken yaptığı çember hareketten dolayıdır. Genellikle erkek güvercin dişi güvercini etkilemek amacıyla havada çember hareketi çizerek uçar ve bu hareketi havada birkaç defa tekrarlar. Anatolian ringbeater güvercini, havada bu hareketi ne kadar tekrarlarsa o kadar kıymeti de artar.

Baştankara Güvercin (Nun Güvercin)

 

Dünyada nun adıyla bilinen baştankara güvercini ülkemizde rahibe güvercini olarak da adlandırılmaktadır. İsmini baş tüyleri ve beden tüyleri arasındaki farktan almakta olan baştankara güvercini, yaygın olarak güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Baştan kara güvercinlerinin genellikle baş tüyleri koyu gri ya da siyah, beden tüyleri ise beyazdır.

Diğer güvercin türlerine nazaran daha irice bir tür olan baştankara güvercininin gözleri adeta parlak birer siyah inci gibidir. Uçuş süreleri nispeten kısa olan baştankara güvercinleri, estetik uçuşları ve havadaki oyunbaz hareketleri ile güvercin ile ilgilenen kişilerin gönlünü kazanır.

İskenderun Güvercini

Güvercin türleri arasında en ilginç beden yapısına sahip olan bir güvercin türü de İskenderun güvercinidir. Zira İskenderun güvercininin en karakteristik özelliği olan gagası aşağıya kıvrık biçimiyle toplamda yaklaşık dört ya da beş santimetredir. Bacak uzunluğu on iki santimetreye ulaşabilen İskenderun güvercini iri bir bedene sahiptir. Kırk beş santime kadar ulaşabilen boyu ve altı yüz grama kadar varabilen kilosu ile, diğer güvercin türlerinden hemen ayırt edilebilmektedir.

Sert kanat yapısı sayesinde hızla yükselip uzun süre uçabilen İskenderun güvercinlerine bir nevi filo uçucusu demek hiç de yanlış olmayacaktır. Ülkemizde İskenderun ve çevre bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmekte olan İskenderun güvercini, sağlam bünyeleri ile de oldukça dayanıklı güvercin türlerindendir.

Bu yazıdan sonra dilerseniz ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen güvercin türlerini de inceleyebilirsiniz.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvercin Çeşitleri

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF