Güvercin Türleri


Güvercin Türleri

Kuş cinslerinden evcilleştirilmeye en yatkın kuşlardan olan güvercingiller, yüzyıllardır güvercin besleyici ve yetiştiricilerinin büyük keyif aldığı hobilerden biridir. Öyle ki, birçok güvercin besleyicisi için güvercin beslemek bir nevi yaşam tarzı haline gelmektedir. Ülkemizde güvercin yetiştiriciler, bu hobi bizim için geleneksel olduğundan dolayı oldukça fazla bulunmaktadır.

Güvercingillere ait toplamda üç yüzü aşkın güvercin türü bulunmaktadır. Her yörenin, iklim ve çevresel özellikleri, güvercin türlerini de belirlemektedir. Elbette her güvercin türünün de kendine has özellik ve yapıları vardır.

Ülkemizde En Çok Beslenen Güvercin Türleri

Mardin Güvercini

Mardin güvercini, Türkiye’de en çok beslenen güvercin türüdür. En belirgin özelliği, her zaman ve her zaman paçalı oluşlarıdır. Yani, ayaklarının üzerinde paçaya benzer bolca tüy bulunur. Taklacı güvercin olarak da bilinen Mardin güvercini, yere dik bir şekilde yükselir ve takla atar. Çeşitli renklerde olabilen Mardin güvercininin (taklacı güvercin) beyaz kuyruklu olanına ayna kuyruk da denilmekte ve bu özellik onun diğer türlerden ayrılmasını sağlar.

Posta Güvercini

Gündelik hayatta çevremizde en yaygın görebileceğimiz güvercin türüdür posta güvercini. Türkiye’nin her bölgesinde gözlenebilen posta güvercinleri, ülkemizin her bölgesinde de beslenebilmektedir. Posta güvercinlerinin en belirgin özelliği, tepesinin ve paçasının kesinlikle ve kesinlikle olmamasıdır. Diğer güvercin türlerine göre büyük ve ağır bir bedene sahip olan olan posta güvercininin göğüs tüyleri kabarıktır. Çok uzun uçabilen posta güvercinleri ile meşhur güvercin uçurma yarışları düzenlenmektedir. Posta güvercinlerinin ayrıca yön duyguları da oldukça gelişmiştir.

Bango Güvercini

Bedensel özellikleri ile diğer güvercin türlerinden ayrılan Bango güvercininin, kendine özel bir uçuş özelliği yoktur. Bu nedenle güvercin besleyicileri, bango güvercinini güzellikleri sebebiyle tercih ederler. Çeşitli renklerde olabilen bango güvercinleri temel olarak, kısa gagalı ve iri gözlüdür. Kuyruğu genelde beyaz olan bu güvercinlerin, renkli kuyruklu olanlarına baska adı verilir.

Bursa Güvercini

Bursa ve civarı bölgelere has olan Bursa güvercini ayrıca Türkiye’ye has bir güvercin türüdür. Karakter olarak en belirgin özellikleri, hızlı ve taklalı uçabilmeleridir. Öyle ki, bir nevi makara gibi gökyüzünde seri taklalar atabilir Bursa güvercinleri. Tip olarak baktığımızdaysa Bursa güvercinlerinin en belirgin özellikleri, gözlerinin etrafında boşluk olması ve etrafının tüysüz olmasıdır. Genellikle siyah-beyaz ya da kızıl-beyaz renge sahip olan Bursa güvercinlerinin paçaları olmaz.

Kelebek Güvercini

Türkiye’nin batı bölgelerinde yaygın olarak beslenen kelebek güvercinlerinin bedenleri, diğer güvercin türlerine göre daha uzuncadır. Paçalı olan kelebek güvercinlerinin, kafalarının arkasında tepeleri bulunur. Hızlı ve uzun uçabilen kelebek güvercinleri, uçuşları sırasında seri bir halde manevra yapabilirler. Kelebek güvercinleri renk olarak, mavi-beyaz, siyah, kızıl-beyaz ya da siyah-beyaz olabilirler.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvercin Türleri

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF