Kedilerin Zekâsı


Kedilerin Zekâsı
Kedilerin zekası, 2-3 yaşındaki bir çocuğun zekasıyla eşdeğerdir.

Eğer bizler zekayı “Bilgi edinme, bilgiyi saklama, sorunları çözmek için bunları kullanma becerisi” olarak tanımlarsak; kediler, diğer tüm evcil hayvanlar içerisinde açık ara kazanan taraf olurlar. Yetişkin bir kediyi daha önce hiç bulunmadığı ve görmediği bir odaya koymayı deneyin ve içgüdüsel olarak odanın her köşesini dikkatle incelemesine şahit olun. “Temel araştırma” yapmak için bu gerekir. Birçok davranış bilimcileri, bunun kediye çevresi hakkında değerli, hatta hayat kurtaran bilgiler sağladığını savunur. Aslında merak, hiçbir kediyi öldürmez; aksine ona “9 canlı” ünvanını kazandırır.

Şunu çok iyi biliyoruz ki, kedilerin yeni ortamları araştırma, keşfetme yetenekleri dillere destandır. Fakat kedilerin edindikleri bilgiyi muhafaza edebilmeleri, onları diğer evcil hayvanlardan daha üstün kılar. Michigan Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Dr. Maier ve Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’ndeki Hayvan Davranış Bilimi departmanında görev alan Dr. Schneirla’nın yaptığı kedi ve köpeklerin zekalarını karşılaştırma testinde; kedi ve köpeklerin hafıza fonksiyonları olarak I.Q. karşılaştırması yaptılar. Her iki türe de çok sayıda kutular gösterilmiş ve yemeğin sade ve sadece üzerinde ışıklı lamba olan kutunun altında olabileceği öğretilmiştir. Eğitim tamamlandıktan sonra araştırmacılar, kısa bir süre içinde lambayı açtılar. Daha sonra hayvanın hafızasını test etmek için araştırmacılar hayvanların kutulara doğru yönelmesini bir süreliğine engelledi. Köpeğin hatırlayıp kutuya yönelmesi 5 dakikadan fazla sürmedi. Fakat maymunlar ve orangutanlardan daha üstün hafızaya sahip olduğunu gösteren kediler, tam tamına 16 saat sonra doğru kutuya yöneldi. Bu demek oluyor ki; tam 16 saat boyunca yemeğin, ışıklı kutunun altında olduğunu; yani aldıkları eğitimi hatırlıyorlardı.

Kedinin entelektüel yeteneği, sorunları çözmek için sahip oldukları bilgiyi kullanma yeteneği ile vurgulanır. Kediler, sınırlı olduğu düşünülen becerilerini “öğrenme kümeleri” ile genişletebilme özelliğine sahiplerdir. Mesela, tekerlekler üzerinde kutuları çekmek için eğitilmiş kediler, karşılaşacakları yeni problemleri çözmek için bu öğrendikleri beceriyi diğer becerileri ile kombine edebilirler. Daha öncesinde bir kutuyu sürükleyerek başka bir konuma taşıyan bir kedi, başka bir zamanda ulaşamayacağı kadar yüksekteki bir yiyeceğe ulaşmak için başka bir yerden bir kutu bulup, yiyeceğin bulunduğu yere getirebilir.

Kediler, tıpkı insanların yaptığı gibi, gözlem yaparak, taklit ederek, deneyerek ve hata yaparak öğrenirler. Kapıları açan, kapı zillerine basan, çekmeceleri ve dolapları açan, ışıkları açan/kapatan, hatta tuvalet yapmak için klozetleri kullanan kedilerle ilgili hikayeleri okumuş, belki de birçoğuna inanmamış olabilirsiniz. Size şu kadarını söylemeliyim ki; hepsi gerçek. Çünkü kediler, tüm bunları sahiplerini gözlemleyerek ve onları taklit ederek yapıyorlar. Çocuk psikologları gibi birçok kedi davranış bilimcisi de yetişkin bir kedinin sahip olduğu zeka ile 2-3 yaşlarındaki bir çocuğun zekasının birbirine denk olduğu konusunda hemfikirler. O yaştaki çocukların ne kadar da akıllı ve manipülatif olduklarını biliyoruz.

Kedilerin bilişsel yeteneklerinin tamamı, hala büyük ölçüde bilinmemektedir. Ama onlar her geçen gün hünerleriyle sahiplerini şaşırtmaya devam ediyorlar.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kedilerin Zekâsı

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF