Kediler Rüya Görür mü?


Minik dostlarımız, tıpkı bizler gibi rüyalar görürler; içeriği biraz farklı olsa da..

Eğer kedinizi uyuduğu esnada bıyıklarının seğirdiğini, sesler çıkardığını ve patilerini hareket ettirdiğine şahit olduysanız, rüya görüp görmediklerini merak etmiş olabilirsiniz. Cevap EVET. Kediler rüya görür.

Bizlerin düzenli bir şekilde uykumuzda rüya gördüğümüz yıllardan beri bilinirken; uzun yıllardır hayvanların rüya görüp görmedikleri net değildi. Daha sonra bilim adamları, farelerin uyanıkken yemek yemek, koşmak gibi faaliyetlerde bulunurken onların beyinlerindeki hareketlenmeleri izlediler. Daha sonra bu izlenimlerini farelerin uyurken beyin aktiviteleriyle karşılaştırdılar. Ve uyanıkken gösterdikleri performans ile uyurken gösterdikleri performansın tam olarak aynı olduğunu keşfettiler. Bu da farelerin aslında rüya gördüklerini ortaya çıkardı. Esasında rüya görmek, bütün memeliler için var olan bir şeydir. Hakikaten neden rüya görürüz ki? Bence “Kediler rüya görür mü?” sorusundan önce bunu sormalıyız.

Bir rüyayı anlamak, uyku sürecini anlamamıza yardımcı olur. Uyku, azalmış bilinçle karakterize edilen doğal bir durumdur, isteğe bağlı kas aktivitesinin azalması ve duyuların kapanması durumudur. Diğer bir deyişle, yemek yenilmez, koku alınmaz ya da yürünmez. Hayvanlar için uykunun çok önemli olmasının nedenlerini hala tam olarak bilmiyoruz ama görünüyor ki; vücut sistemlerinin büyümesi ve onarımı için önemli bir faaliyettir. Uyku esnasında beyin, gün içinde yaşanılanları ve edinilen bilgileri işleme aktivitesinde bulunur.

Temel olarak iki çeşit uyku vardır: hızlı göz hareketleri (REM) uykusu ve REM olmayan uyku… REM uykusunda, adından anlaşılabileceği gibi; rüya gören kişinin gözleri, hızlı ve rastgele bir şekilde hareket eder ve beyin aktiviteleri, kediniz uyanıkken nasılsa, REM uykusundayken de öyledir. Rüya gören kediniz uykunun tam da bu anındaysa ve fazla aktifse, uyandırması bir hayli güçtür. Rüyalar genellikle REM aşamasında görülür. Genç kediler özellikle de yavru olanlar, diğerlerine göre daha çok rüya görürler. (Muhtemelen yeni bilgileri işleme ihtiyacı olduğu için)

Peki ya bizim küçük, sevimli, yumuş arkadaşlarımız rüyalarında ne görüyorlar? Yemek? Sahipleriyle oyun oynamak?Perdeye tırmanma?

Muhtemelen yukarıda saydıklarımın hemen hemen hepsi… Kediniz uyurken ve rüyalara dalarken gün içinde yaşadığı her şey beyinlerinde kaydedilmek için işleme konuluyor. Böylece, bıyıklarının seğirmesi, çeşitli inleme sesleri çıkarmaları, koşarcasına patilerini hareket ettirmeleri gibi onlar uyurken gözlemlediğimiz şeyler rüya gördüklerine işarettir. Rüya görmek, bilginin beyinde işlendiğini anlamaları açısından gerçekleşen bir girişimdir. Yani nöronlar bir anda alev alır ve beynimiz bunları sığdıracak bir hikaye oluşturur. İşte bu hikaye de rüyamızdan ibarettir.

Tabii ki, tıpkı insanlar gibi, hayvanların rüyaları da her zaman hoş ve gerçekliğe dayalı olmayabilir. Kabuslar ve alışılmadık rüyalar, kediler tarafından da görülebilir. Ama bu, rüyalarında kendilerini bir sınavda otururken ya da halka açık bir alanda kendilerini çıplak görecekleri anlamına gelmez.

Bunun yerine, kedilerin rüyaları, oyuncak peşinde koşturmak, bir şeyi aramak, avlanmak ya da kendilerine gün içinde ikinci kez mama vermeleri için sahiplerini etmenin yollarını bulma gibi şeylerden oluşur. Bir kedinin rüyası!

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kediler Rüya Görür mü?

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF