Kediler Neden Saldırır?


Kediler Neden Saldırır?
Kedilerin saldırganlaşmasının nedenleri ve bunu azaltabilmek için ipuçları…

Kediler Neden Saldırır?

Birçok kedi sahibi tahminimizce saldırılarına daha yumuşak tabiriyle ataklarına maruz kalmıştır. Belki de kediniz ayağa kalkmanızı bekleyerek, üzerinize atlamak için pusuya yatıyor olabilir. Ya da tırnaklarını keserken veya onları severken bir pati darbesi çok şey ifade eder; hele ki dişleri ve pençeleri tam olarak saldırı için tasarlanmış gibidir.

Bir kedinin silahı can yakar ve sahiplerin birçoğu kedileri tarafından tırmalanmayı veya ısırılmayı önlemek ister. Bu alınacak önleme rehber olacak birkaç nedenden bahsetmek istiyorum. Kedilerin neden saldırganlaştığı ya da saldırmak istemeleriyle ilgili… Bir de kedinizin ‘oyuncu’ davranışlarını biraz olsun azaltmak için birkaç ipucu vereceğim.

  • Oyuncu

Birçok kedi de tahmin edersiniz ki enerji fazlalığı oluşur. Özellikle de uzun ve derin bir uykunun ardından evin her yerini saniyeler için turlayan kedilere rastlamışsınızdır. Yerlerinde duramazlar adeta. Kediler, günlerinin %80’ini uykuda harcarlar ve uyanık olduklarındaysa eğlenmek, oyun oynamak isterler. Yavru kediler ise günün herhangi bir zamanında oyun için hazırdırlar.

İpucu: Uygun olduğunuz zamanlarda kedinizle oyun oynayın. Ne zaman yalnız kalırlar, işte o zaman bırakın kediniz oyuncaklarıyla oynasın. Belli aralıklarda düzenli olarak kedinize yeni oyuncaklar tanıtın ve ilgilerini yakalamak için oyuncakları günlük olarak etraflarında döndürün. Yemekleri için avlanmalarını sağlayın; bu onların zihinlerini meşgul edecektir.

  • Dikkat Çekme İsteği

Eğer kediniz, siz başka bir yerde başka bir işle uğraşırken saldırıyorsa, muhtemelen dikkatinizi çekmek istiyordur. Bizler telefonla konuşurken, bilgisayarda çalışırken ya da uykulu gözlerle yatağımıza doğru giderken, kedimizin üstümüze atladığına çoğu kez şahit oluruz. Hele ki kitap okuyorsak ya da ders çalışıyorsak, kedimiz kitabın üstüne uzanmayı ve gözlerini de dikmeyi ihmal etmezler. Dikkat çekme isteği kedilerin ortak bir davranışıdır. Kimi kediler dikkat çekmek için saldırır, kimi ise daha masum rollere bürünür.

İpucu: Uygun olduğunuz zamanlar için konuşursak; kedinizle geçirdiğiniz oyun saatlerinizi artırın ve ona önem verdiğinizi hissettirin. Esas önemli nokta şudur: Eğer kediniz size saldırırsa ona ilgi göstermeyin. Eğer bu saldırıyı oyun esnasında yaparsa, onunla oyun oynamayı bırakın.

  • Avcılık İçgüdüsü

Oyunlar, gerçek hayat için pratik yapmak gibidir. Kediniz size saldırdığında, en temeline inersek; onlar sadece avlanıyorlar. Bu her kedide var olan içgüdüsel bir davranıştır. Ne yazık ki doğalarındaki bu davranıştan, her ne kadar evcilleşseler de arınamazlar. Hatta bir belgeselde der ki: “Kedim çok uysal, tatlı diyebilirsiniz fakat bir gün dışarı saldığınızda, evinize getireceği ölü hayvanlar görürseniz şaşırmayın.”

İpucu: Kedinize oyuncak alırken, onun avlamak isteyeceği tarzda şeyler alın. O oyuncakla oynarken avcılığı dair davranışlarını sergileyebilsin. Uzalan kısalan lastik iplerden bir tane alın ve o ipin ucuna kedinizin sevdiği bir oyuncak bağlayın. Ucunda oyuncak olan ipi de kemerinize veya bel bandınız varsa ona bağlayın. Yani siz evin içinde dolaşırken oyuncak da arkanızdan; dolayısıyla da kediniz avının peşinden gelecektir. Eminim ki siz de kedinizin bu kovalamacısından keyif alırsınız.

  • Yönlendirilen Saldırganlık

Eğer kediniz kızmışsa ya da bir durumdan dolayı korkmuşsa, onlara karışır veya bir hamlede bulunursanız size saldırabilir. Unutmayın ki böyle bir durumda asıl maksatları sizi incitmek olamaz. Sadece biriken enerjilerini boşaltma amacıyla yaparlar.           Kediler bir pencereden dışarıdaki kedileri izlerken, bir çocuk veya köpekler tarafından rahatsız edildiklerinde yaptıkları ortak bir davranıştır.

İpucu: Kedinize yaklaşmadan ya da onu başka bir yere götürmek için harekete geçmeden önce böyle bir durumda olup olmadığından emin olun ve bir havlu yardımıyla kedinizi alın. Bu sayede saldıramazlar. Kedinizi sakinleşene kadar güvenli ve sessiz bir yere götürün.

  • Korkudan Isırma

Korkak kediler genellikle saklanacak bir yerleri olmadığında ya da o ortamdan kaçamadıklarında savunma mekanizması olarak saldırırlar.

İpucu: Sinirli ve gergin kedilerin korkabilecekleri durumların kendilerine önceden gösterilmesi ya da tanıtılması gerekir. Bu süreç çok kademeli olarak gerçekleşmelidir. Ekstrem sinirli kediler, veterineri tarafından verilen ilaçlardan yararlanabilir.

 

Yorumlar 3

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Kedim yavru ancak aşırı saldırıyor onunla oyunda oynuyorum haftada 3 gün gezdiriyorum dışarıda fakat sürekli tırmalayıp ısırıyor neden ??

  2. Bence bu kediden kediye değişen bir şey, onların da bizler gibi farklı özellikleri var. Şimdiki kedim ortada bir şey yokken bile bize saldırıyor, bunu biraz da oyun olarak görüyor. Eğer engellemeye çalışırsak veya karşılık verirsek ayağa kalkıp sinirli bir şekilde miyavlıyor. Onu engellemek de çok zor oluyor çünkü bacağımıza ya da kolumuza yapışıyor, çekmeye çalıştıkça sinirlenip daha çok sarılıyor ve saldırıyor. Bu kedimden bir önceki kedim tam tersine çok usluydu, dışarıdaki kedilerle kavga ediyordu ama ailemizdeki hiç kimseye yaşam boyunca zarar vermedi. Şimdiki kedim ise her gün birilerini ısırıp tırmalıyor.

  3. Merhaba. 1 hafta önce sahiplendiğimiz kedimiz bizoğlumuzla oynarken oğlumuza saldırdı. Sizce neden ve ne yapmalıyız?

Kediler Neden Saldırır?

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF