Kedi Uykusu


Kedi Uykusu
Kediler, dünyanın bir numaralı uykucularıdır.

Kediler, dünyanın en iyi uykucularıdır. 24 saatlerinin 16 saatini; yani hayatlarının yaklaşık %60’ını uyku modunda geçirirler. Bu hesaplamaya bakacak olursak, 9 yaşındaki erişkin bir kedi sadece 3 yıl boyunca uyanık vaziyette olduğu kanısına varabiliriz. Kedilerin zengin protein içerikli gıda elde etmekte çok etkin olmasından dolayı, sıradaki avlanma gezisi (ya da mutfakta bir tur atmak) için dinlenecek bolca vakitleri bulunur. Tipik bir kedinin gününü, 15 saatten fazla uyku ve şekerleme; 4-6 saat arası temizlenme ve oyun oynama; avlanma; yemek yeme ve günün geri kalanında da keşfe çıkma olarak tanımlayabiliriz.

Yetişkin bir kedinin 3 uyku tipi mevcut: kısa şekerleme, daha uzun hafif uyku ve derin uyku. Uyuklayan bir kedi aslında radar devriyededir; herhangi bir küçük seste bile bulunduğu ortamı tarayan radarları açık vaziyette olur. Hafif uyku ve derin uykunun alternatif dönemleri vardır. Kedilerin uykusu kısa bir şekerlemeden daha uzun sürerse hafif uykuya doğru yönelir. Hafif uyku yaklaşık 1-1,5 saat sürer. 6-7 dakika daha geçtikten sonra derin uykuya geçiş yaparlar. Bu noktada kedinin vücudu gevşer ve rüya görmeye başlar (bıyık, göz seğirmesi ve titreme). Derin uykunun ardından tekrar 30 dakikalık hafif uykuya geçerler. Bu süre biraz daha uzayabilir; uyanana kadar hafif uykuda kalırlar. “Kediler Rüya Görür mü?” adlı yazımızdan çok daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kediniz için bir yatak seçerken, kedilerin kendilerini güvende hissedebilecekleri, sıcak, yüksek ve korunaklı bir yere ihtiyaç duyduklarını göz önünde bulundurun. Kedilerin uyuma pozisyonlarının, oda sıcaklığına göre değiştiği yapılan araştırmalarda gözlenmiştir. 12,8 derece ve altı sıcaklıklarda kediler, kafasını bedeninin içine sıkıştırarak uyurlar. Sıcaklık arttıkça kediler bu pozisyonu değiştirerek, bedenlerini cenin pozisyonundan çıkarırlar. 22 derece ve üstünde ise kediler, patilerini içeri doğru bükmeden uyurlar. Uyanma esnalarında ise bütün esneme marifetlerini göstererek, birkaç dakika boyunca farklı pozisyonlarda vücut dolaşımlarını normal seyrine getirmek için vücutlarını esnetirler. Bir ya da iki esneme hareketinden sonra, su ve mama kaplarına yönelerek; tabiri caizse “yüz yıkama” görevlerini de tamamlayıp, önünüzde oyun oynamaya hazır ve nazır bir şekilde beklemeye geçerler. Unutmayın yaşı ne kadar genç ise, bir o kadar hareket etmeye istekli olur. Dolayısıyla sizin keyfinizi beklemeye de bilirler.

Küçük bir ekleme yapacak olursak; kedinizin bir yatağı yoksa eğer hiç endişelenmeyin. Çalışma masanızın, bilgisayarınızın, kitap ve defterlerinizin üstüne yayılarak uyuklamaya bayılırlar. Hatta en sevdikleri yerler bile diyebiliriz. Aslında bunu sadece sizin ilginizi çekmek için yapmazlar; aynı zamanda size en yakın olan noktada uykuya dalmak en sevdikleri şeydir. Çünkü siz onun en güvendiği ve en sevdiği kişisiniz. Pencereden odanıza giren güneşte serilerek uykuya dalmaya bayılırlar. Pencerenizde sağlam bir teliniz var ise güzel havalarda camı açmanızı şiddetle öneririz. Kedilerin de bizler gibi temiz havaya gereksinimleri vardır.

 

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kedi Uykusu

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF