Güvercin Yemlerindeki Tahıllar


Güvercin Yemlerindeki Tahıllar

Güvercin beslemede püf noktalardan biri güvercin yemi seçimidir. Zira doğru beslenen güvercin doğal olarak ve neredeyse hiçbir takviyeye gerek kalmadan sağlıkla büyür, gelişir ve üretim dönemini hem yavrusu hem de kendisi için oldukça verimli geçirir.

Güvercin Yemlerinde Kullanılan Tahıllar adlı bu yazımızda, güvercin yemlerinde en çok kullanılan tahıllardan olan arpa, mısır, darı ve buğdaya daha yakından bakacağız. Bu bilgiler ışığında güvercin yetiştiricilerinin güvercinleri için hazırladıkları yem karışımlarını daha doğru ve kararında hazırlayabileceğini düşünüyoruz.

Arpa

Güvercin yem karışımlarında sıklıkla kullanılan arpa, kimi güvercin yetiştiriciliği uzmanı tarafından çok da iyi bulunmamaktadır. Özellikle kış aylarında güvercin yemi karışımlarında kullanılması genel olarak sağlıklı görülen arpa, içerdiği yüksek lif oranı sayesinde güvercinler tarafından kolay sindirirlmektedir. Hatta güvercinlerin bağırsaklarını temizlemek için de tercih edilmektedir. İşte tam da bu nedenledir ki, güvercinlerin bağırsak düzenlerini bozmamak adına kimi uzmanlarca arpa güvercin yemi karışımlarında fazla eklenmemesi gerektiği düşünülmektedir.

Mısır

Güvercin yemi karışımlarında en çok kullanılan tahıllardan bir diğeri de mısırdır. Yağ oranının düşük olması, lif oranının yüksekliği ve kolay sindirilebilir oluşu, bu tercihin ana nedenidir. Mısırın içeriğindeki iki temel aminoasit olan tripofan ve lisin de yine güvercin yeminin daha sağlıklı ve besleyici olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle yapılacak olan güvercin yemi karışımının yaklaşık yüzde yirmi beş oranında mısır eklenmesi iyi olacaktır.

Darı

Mısırdan daha yüksek oranda protein içeren darı, daha düşük orandaysa yağ içerir. Genel olarak besleyicilik değeri mısır ile aynı olan darıyı, güvercin yemi karışımlarına tıpkı mısır oranında yani yüzde yirmi ya da yirmi beş oranında eklenmesi iyi olacaktır.

Buğday

Güvercinlerin yemekten de çok hoşlandıkları buğday, sağlıkları ve iyi gelişmeleri için de oldukça önemlidir. Mısıra oranla daha az yağ içeren buğday protein olarak ise oldukça yüksektir. Bu nedenle güvercinlerin tüm dönemlerinde yani, tüy dönemi, kış dönemi ve üretim dönemlerinde kesintisiz olarak yem karışımlarında olması gereken bir tahıl türüdür buğday. Güvercinler için hazırlanacak olan yem karışımlarında yüzde yirmi beş ila yüzde otuz civarı bir oranda olması gereken buğdayın güvercinlerin iyileşmelerine de faydalı olduğunun altını çizelim. Özellikle uzun ve yorucu bir yarıştan sonra güvercinler için oldukça besleyici ve metabolizmalarını güçlendirici özelliktedir buğday.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvercin Yemlerindeki Tahıllar

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF