Yavru Güvercin Nasıl Beslenir


Yavru Güvercin Nasıl Beslenir

Sahip oldukları güvercinlerin yumurtlaması, güvercin sahipleri için tarifi mümkün olmayan bir keyiftir. Bu keyifli sürecin, hem yetişkin güvercinler hem de yavru güvercinler için güvenli ve sağlıklı geçmesi için, güvercin sahiplerinin her zamanki özenlerinden biraz daha fazlası gerekmektedir.

Yavru güvercinler, yirmi günlük bir kuluçka dönemi sonunda yumurtadan çıkarlar. Bir ay sonundaysa, yavru güvercinler yetişkin bir güvercin haline gelmiş olurlar. Yine bu bir ay sonrasında artık kendileri yem yemeye; dolayısıyla kendi yaşamlarını hiçbir desteğe ihtiyaç duymaksızın idame ettirebilme becerisine kavuşmuş olurlar. Ancak yine de beslenme süreçlerinde kullanılacak olan yemler, yumurtadan çıkmalarından itibaren ilk üç ay, güvercin yavrusu yemlerinden tercih edilmelidir. İlk ay anne ve baba güvercin tarafından ağız yoluyla beslendiğini hesaba katarsak, ilk aydan sonraki iki ay yavrulara verilecek olan yemin özellikle yavru güvercin yemi olmasına özen gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki, güvercin ilk üç ay içinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek büyürse, yetişkin güvercin olduğunda da hastalık ve mikroplara karşı çok daha dirençli olacaktır.

Yavru güvercinler yumurtadan çıktıktan itibaren ilk haftalarda ana-baba güvercinlerinin kursaklarından salgılanan, halk dilinde maya adı verilen güvercin sütü ile beslenirler. Proteince yüksek değerlere sahip olan bu kursak sütü, yavru güvercinin bu birkaç günde gelişmesine olumlu katkıda bulunur. Bu nedenle asla ve asla yavru güvercin, yumurtadan çıkmış olduğu alandan alınmamalıdır. Yavrunun dünyaya geldiği ve ana ve baba güvercin tarafından beslenmekte olduğu dönemde, yetişkin güvercinlerin beslenmesine büyük özen gösterilmeli, sabah ve akşam düzenli olarak iyi yemlenmeleri sağlanmalıdır ki, onlar da yavruları için kuvvetlendirici besin üretebilsinler.

Güvercin sahiplerine düşen en büyük sorumluluk, yavru güvercinlerin ilk bir aylık süreçlerinde, onlara takviye vitamin ve mineraller vererek, yavrunun sağlıklı bir biçimde gelişebilmesini sağlamaktır. Vitamin deposu yavru güvercin haplarından birer tablet verilerek uygulanan bu takviye, yavrunun bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmektedir.

Yavru güvercinlerin, on beş günlük olmalarından itibaren, yuvalıklarına yem konmalıdır. Ya da yirmi bir günlük olmalarından itibaren yuvalıklarından yere indirilip, ana ve baba güvercinlerin nasıl yemlendiklerini görmeleri sağlanmalıdır. Bu sayede, yavru güvercinler kısa bir süre içinde kendi başlarına yem yemeyi öğrenebileceklerdir. Bu süreçte özellikle ilk hafta yavruların önünde sürekli su ve yavru güvercinlere uygun yem bulundurulmalı ve yavruların yemlenip su içtiklerinden emin olunması gereklidir. Her hafta önündeki yem oranı azaltılarak, yine yavru güvercinin beslenme sürecini keşfetmesi ve öğrenmesi sağlanmalıdır. Eğer ki güvercin yem yiyiyor; ama sudan uzak duruyorsa, yavru güvercine suyu keşfettirmek, güvercin bakıcısına düşmektedir. Bunun için, yavru güvercini hassas bir şekilde tutup, gagasını çok hafif suya batırıp çıkartma yöntemi uygulanabilir.

Yorumlar 1

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Geri bildirim: güvercin üretimi
  2. Geri bildirim: güvercin yumutası kaç günde çatlar

Yavru Güvercin Nasıl Beslenir

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF