Abyssinian (Habeş)


Abyssinian (Habeş) Hakkında

İngilizlerin bu ırkı geliştirme çabalarının sonucu olarak Abyssinianlar Afrika vahşi kedisine benzemektedir. Diğer türlerle kıyaslandığında saf ve eski bir ırktır. Aralarında benzerlik olmasına karşın bu kedilerin Antik Mısır’ın mumyalanmış kedilerinin torunları olduğu söylenemez. Bazı yetiştiriciler bu ırkın Afrika’da görev yapan İngiliz askerlerinin getirdiği “Zula” isimli dişi bir kediden türediğini iddia eder.
1882 yılında bu ırkın İngiltere’de tanınmasının ardından “ingiliz işaretlisi” olarak kabul gördü.
1919 da Abyssinian Kedi Kulübü kuruldu ve Abyssinian ismi bu kedi ırkı için resmen kabul edildi.
Abyssinian türü oldukça zekidir, kuvvetli algılara sahiptir ve kolay eğitilir. Yetenekli,kendisine sürekli meşgul olacak bir şeyler bulabilen uyanık canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir.
Abyssinian, oldukça zeki, algıları açık ve eğitime çok güzel karşılık verecek derecede akıllı bir kedidir. Üçgen kafası oldukça yumuşak yapıdadır ve burnu çukur gibi bir görüntü verir. Dik ve üçgen kulaklara, parlak ve büyük gözlere ve gözlerinde ayırt edici bir çizgi hattına sahiptir. Bacakları ince olsa da vücudu kaslı ve kendisi de orta ebattadır. Kalın ve uzun bir kuyruk ile küçük ayaklara sahiptir. Çoğunlukla yeşil renk gözleri vardır ve altın rengi de görülür. Abyssinian ile ilgi çekici bir şey de kuyruğunun ucu kendi rengi ne kadar koyu olursa olsun her zaman için en az bir ton daha koyudur. Oldukça yetenekli bir kedi cinsi olan Abyssinian, sadece canı istediği zaman sırnaşır ve her zaman için kendisine bir uğraş bulabilir.


Karakteri ve Özellikleri

Tüyleri mavi, kızıl ve yanık kahverengi olabilirken kimi zaman açık kimi zaman da koyu renkte bantlarla süslenmiş olabilirler. Örneğin yanık kahve rengi için bantlar koyu kahve ve siyah olabilmektedir. Bunun yanı sıra kızıl tüylü kedilerde çikolata rengi bir kızılla birleşerek karşınıza çıkar. Diğer renk olan mavi tüylerde ise arduaz grisi, açık gri-mavi ve fildişi iç tüylerde görülür. Tüm bu renklerde iç tüyler hep açık tonda ve parlak olurlar.
Üçgen yapıya sahip kafası yumuşak hatlara sahiptir. Burun daha çok çukur görünüm verir kulaklarının uçları dik ve sivridir. Karakteristik özelliklerinden biri gözlerinin altına kalem çekilmiş gibi duran çizgilerdir. Parlak ve büyük gözleri vardır. Kaslı ve orta büyüklükte bir bedene sahiptir. İnce ve narin kemikli bacaklıdır. Ön bacakları arka bacaklarına göre biraz daha uzundur. Ayakları küçük, ovaldir.

Kalın ve uzun bir kuyruğa sahiptirler. Tüyleri kısa, ince telli ve orta uzunluktadır.  Dokunulduğunda hoş bir duygu uyandırır tüyleri oldukça yoğundur. Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur. Tüyleri yanık kahverengi,kızıl,mavi olabilir bazen koyu renk bantlar da görülebilir. Yanık kahve tonlardaki tüylerde bantlar siyah veya koyu kahverengi olabilir.Tüyleri kızıl renk olan kedilerde,çikolata rengi kızılla birleşir.
Bejimsi renklilerde açıklı koyulu pembemsi bantları vardır.
Mavi tüylerde ise açık gri-mavi ve arduaz grisi, fildişi rengi iç tüylerin üstünde değişik tonlarda yayılır. Her dört renkte de iç tüyler açık renkli ve parlak olurlar.
Çok sık olmayan aralıklarla tırnak kesimi ve özenli olarak tüylerinin fırçalanması bu türün bakımı için yeterlidir.


Bakımı ve Sağlığı

Kedinin vücudundaki ölü tüyleri almak amacıyla düzenli bir şekilde yapılacak fırçalama işlemleri, kedinin bakımı için kafidir.

 

Özellikleri
  • 20%
    Taranma İhtiyacı - 20%
  • 90%
    Sıcakkanlılık - 90%
  • 40%
    Çocuklarla Dostluk - 40%
  • 35%
    Sağlık ve Dayanıklılık - 35%
  • 60%
    İlgiye İhtiyaç - 60%
  • 90%
    Oyunculuk - 90%
  • 60%
    Hayvanlarla Dostluk - 60%
  • 75%
    Bakım İhtiyacı - 75%
  • 95%
    Hareketlilik - 95%
  • 95%
    Zeka - 95%
66%

Özet

İngilizlerin bu ırkı geliştirme çabalarının sonucu olarak Abyssinianlar Afrika vahşi kedisine benzemektedir. Diğer türlerle kıyaslandığında saf ve eski bir ırktır.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Abyssinian (Habeş)

Format Seçimi
İçerik
Yazılı, video ve görsel
Video
Youtube, Vimeo yada Vine
Görsel
Fotoğraf yada GIF